Външно отзовава дипломати, не знаят езици
Външно отзовава дипломати, не знаят езици / netinfo

До няколко седмици Законът за дипломатическата служба ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Това съобщи говорителят на Министерството на външните работи Димитър Цанчев. На редовния си седмичен брифинг, той уточни, че текстът е готов и в момента се консултира с водещи български юристи.

Министерството на външните работи освобождава консула на България във Финландия Ана Сапунджиева. Повод за нейното отзоваване е слабата езикова подготовка. Цанчев припомни, че едно от основните изисквания за българските дипломати зад граница, е владеенето най-малко на два чужди езика.

За Сапунджиева няма документ, който да удостоверява, че тя отговаря на критериите, подчерта говорителят на Министерството на външните работи.

В момента тече изпитна сесия, на която всички служители на външно, които нямат нужните езикови сертификати, могат да докажат владеенето на два чужди езика. Такава сесия ще има и през есента, каза Цанчев.

Законът за дипломатическата служба е готов и в момента се консултира с водещи български юристи. До няколко седмици проектът ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Цанчев обаче не обясни какви ще са механизмите, чрез които този закон ще регламентира изпращането на посланици зад граница. Той не каза дали в закона ще залегне и текст, свързан с политическите назначения.