/ БГНЕС
Специализираният съд ще направи втори опит да даде ход на делото КТБ. Първото заседание по него, което е разпоредително, беше насрочено за 13 декември м.г., но не бе даден ход.
 
Делото бе разпределено на случаен принцип на съдия Виржиния Петрова. На съд прокуратурата предаде банкерът Цветан Василев и още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.
 
Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите

Обвинителният акт, който във всичките му копия е над 210 000 страници, беше внесен от Специализираната прокуратура на 20 юли. Тогава от прокуратурата съобщиха, че са разпитани повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.
 

БГНЕС

В Спецсъда започва мегаделото за КТБ

След като делото беше внесено в съда, ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, който е и наблюдаващ прокурор по делото КТБ, каза, че в общ житейски смисъл, случаят "КТБ" представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в новата българска история.

Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата финансова измама в новата българска история

Според Гешев не е пресилено да се посочи това дело като уникално. "Задачата, която седеше пред екипа на това дело беше със сложност близо до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятам, че сме кацнали. Дали ще дишаме и как ще протече процесът, предстои да видим", каза той тогава.