Втора глоба за адвокат по делото за кражба на танк Майбах
Втора глоба за адвокат по делото за кражба на танк Майбах / Sofia Photo Agency

Сливенският военен съд за втори път в рамките на два дни наложи глоба на единия от адвокатите по делото срещу Томас Гмайнер, Матеус Майр и майор Алексей Петров за кражбата на танк "Майбах" от южната ни граница, съобщи за Дарик заместник-началникът и говорител на Военна прокуратура полк. Христо Тинев.

Глобата е в размер на 500 лева и е наложена заради протакане на процеса, като на днешното заседание се е явил само единият адвокат, който е поискал отлагане на делото и е представил болничен лист на колегата си, в който обаче не е посочено, че заболяването му е такова, което не позволява да се яви в съда. „По този начин не може да се даде ход на процеса заради адвокатско„шиканиране" и използване на всякакви прийоми. Вече няколко пъти се призовават и разкарват свидетели, които се явяват, но не могат да бъдат разпитани и това води до разходи и тяхното негодувание. Поведението на адвокатите е недопустимо", коментира полк. Тинев.

По нашумялото дело трябва да бъдат разпитани над 40 свидетели. Следващото заседание на Военния съд е на 10 юни от 10 часа. На вчерашното заседание адвокатите направиха искания за нови експертизи и за отвод съдебния състав, като некомпетентен. Съдът отхвърли исканията им. Защитата напусна съдебната зала, за което и бе наложена глоба. Единият адвокат бе глобен със 100, а другият с 200 лева за неуважение и обида към съда.

Двамата чужденци и ямболският военен са подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата бяха задържани в средата на декември 2007 година при съвместна акция на Регионална служба „Сигурност - ВП и ВКР" - Сливен и Военно-окръжната прокуратура в града, докато се опитваха да изровят втори танк. Първия те успели да изнесат зад граница.

Танковете „Майбах" са използвани през Втората световна война, по-късно са били заровени при границата ни с Турция по т. нар. линия „Крали Марко". В края на 2007 година тримата бяха пуснати под гаранция. Гмайнер и Майр успяха да избягат в родината си и ще бъдат съдени по т.нар. „задочно производство". Ако обвиненията бъдат доказани, тримата могат да получат присъда от 3 до 15 години затвор.

Други новини от Сливен