ВСС оспори възражението на Аршинков срещу комисия Сукнаров
ВСС оспори възражението на Аршинков срещу комисия Сукнаров / снимка: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Висшият съдебен съвет обнародва на официалната си страница отговор на депозираното от временно изпълняващия длъжността председател на Окръжния съд Красимир Аршинков възражение срещу доклада на комисията "Сукнаров".

На 24 страници Божидар Сукнаров, Галина Захарова и Капка Костова уточняват, че възраженията на Красимир Аршинков в цялост са неоснователни. Аршинков сам е допуснал подмяна на обективното съдържание на доклада на временната комисия на ВСС, със собствени изводи от прочетеното, пише в доклада.

„Въз основа на логически връзки между отделните констатации в оповестения на 28 януари доклад, Красимир Аршинков е направил субективни интерпретации на установени обективни факти от проверката в Окръжния съд в Благоевград", се казва в уточнението на висшите магистрати по повод възражението на съдебния шеф. По същество Аршинков оспорва не конкретни фактически резултати от проверката на комисия "Сукнаров", а моделирани от самия него твърдения, които въобще не фигурират в доклада.

Необходимо е усъвършенстване на системата за разпределяне на делата в благоевградския съд, с оглед постигане на действителна прозрачност и обективност. В уточнението на ВСС се посочва с категоричност, че 44% от делата, по които се е явявала в качеството на защитник съпругата на Красимир Аршинков - Михаела, са разглеждани от съдиите Румяна Бакалова, Емилия Топалова, Иванка Бикова и Росен Василев.

Във възражението си пред ВСС Аршинков твърди, че делата на съпругата му Михаела са били 104, съгласно изискана от него проверка от специалиста Марин Кошутов, а пък в доклада на комисията е посочено, че те са с 18 броя повече.

В четвъртък членовете на Висшия съдебен съвет ще гласуват единствената кандидатура за административен ръководите на Окръжния съд - тази на Красимир Аршинков. До този парадокс се стигна след като опонентът му Димитър Узунов - председател на съда в Сандански, се оттегли от конкурсната процедура преди десетина дни.

Новини от Благоевград