ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски
ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски / снимка: БГНЕС, архив
ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски
65665
ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски
  • ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски

Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу члена на съвета Камен Ситнилски. Той е основният участник в поредния СРС-скандал, след като миналия месец бяха изнесени записи на разговори на високопоставени магистрати и се породиха съмнения за задкулисни игри и манипулации по време на изборите за членове на ВСС. По-рано протестиращи облепиха сградата на Съвета с некролози, на който беше изобразен ликът на Ситнилски.

Дежурните петдесетина протестиращи, както винаги, се събраха пред сградата на ВСС в ранните часове, за да скандират и освиркват идващите на работа кадровици. В желанието си Камен Ситнилски да бъде отстранен заради участието му в скандалните записи, недоволните бяха облепили негови некролози на улица „Екзарх Йосиф" в центъра на столицата. Това тяхно действие вбеси главния прокурор Сотир Цацаров. „Каквото и да се случва по отношение на Ситнилски, това е възможно най-нелепата форма на изразяване, на някаква режисура, ако щете", каза обвинител номер едно. Впоследствие ВСС прие декларация, с която осъди поставянето на некролозите около сградата си.

Иван Ванчев бе временно отстранен като прокурор и шеф на Окръжна прокуратурата- Хасково. Предложението дойде от главния прокурор Сотир Цацаров и беше подкрепено от 20 от членовете на ВСС, един беше „против", а трима се въздържаха. През 2011 г. Софийска градска прокуратура е образувала дело срещу Ванчев, но година по-късно то е било прекратено. В крайна сметка обаче стартирало друго разследване, когато се установило, че Ванчев е осигурил фалшива диплома за образование на свой близък.

След Ванчев дойде ред на ВСС да образува и дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски. Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров уточни, че няма да бъде правена анонимна анкета сред прокурори за установяване на манипулации, каквото беше предложението на Ситнилски. „Ситуацията е изключително деликатна и неприятна както за него, така и за мен. Ние със Ситнилски сме колеги, работим в една комисия. Неприятна е историята, но нямаме избор", каза Тодоров.

Съдбата на Ситнилски ще бъде решена след лятото, тъй като ВСС излиза във ваканция.