Край на проблемите с направленията за преглед при специалист. Всеки пациент ще получава поне по едно направление на месец, независимо кога отива при личния си лекар - в началото или в края на месеца.

От април ще влизаме в болница и аптека с пръстов отпечатък. Държавата твърди, че така по-лесно ще контролира източва ли се Здравната каса и продават ли се лекарства под маста.

До началото на април всяка болница и аптека трябва да си купи апарат за пръстова идентификация. След което устройството ще се свърже със софтуера на Здравната каса, съобщава Нова телевизия.

АФП: Здравната система на България предизвиква главоболие

"Тече самата процедура по обществена поръчка за избор на изпълнител в Касата на това нещо", заяви здравният министър Петър Москов. 

С помощта на софтуер пръстовият идентификатор ще преобразува в код от числа, под който всеки ще фигурира в регистрите на Касата. Така, когато влезем в болница или купуваме лекарства, ние ще оставяме следа.

"Така всичко може да бъде проследено. Дали някъде в някоя аптека някой се опитва да прави паралелен износ с фиктивни рецепти", заяви зам.-министърът Ваньо Шарков.

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

Пациентите и бизнесът засега приемат с резерви решението на здравното министерство за пръстовите отпечатъци. Според фармацевти затруднени ще бъдат пациентите, които не могат сами да си купят рецепта. За тях снемането на отпечатъци е излишна бюрокрация.

"Това ще увеличи още повече опашките. В случая с хосписите, със старческите домове. Там няма роднини, там медицинските сестри обикновено получават лекарства на болните и възрастните хора. Това ще създаде голямо затруднение", смята Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Пациентски организации твърдят, че хаос и известна нервност може да има само в началото. "Това е една възможност да се упражни контрол в реално време какво точно се случва на пациента", смята Пенка Георгиева, пациентска организация "Заедно с теб".

Източник: Novanews.bg