Все повече българи заболяват от рак на кожата
Все повече българи заболяват от рак на кожата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Все повече българи заболяват от рак на кожата. Това заявиха от Българското дерматологично дружество, като подчертаха, че най-засегнато е населението между 20 и 40-годишна възраст.

На 9-ти май стартира Европейската кампания за защита от рака на кожата "Евромеланома 2012", в която над 200 дерматолози от цяла България ще прегледат над 4000 души.

Всяка година по време на кампанията се откриват между 180 и 300 нови случая на заболели от най-бързо прогресиращия рак.

Слънцето е основният причинител на рак на кожата, именно за това най-застрашени са хората, които имат по-светъл цвят кожа и прекарват много време на слънце.

Дерматолозите съветват да бъдем умерени в опитите си да почернеем, било то на слънце или в солариум.

Доц. Жана Казанджиева от катедрата по дерматология и венерология към Медицинския университет в София препоръчва и при най-малкото съмнение да потърсим мнението на специалист: "Категорично се знае, че прекаляването със солариум може да доведе до прекалено натоварване на кожата, а оттам на по-ранно остаряване и евентуално - до някакъв вид кожен рак. Всичко зависи от това кой тип кожа сте".

Доц. Казанджиева поясни и 4-те основни принципа, по които да следим развитието на своите бенки: "Когато една бенка стане асиметрична, когато се променят границите й, когато изведнъж стане няколко цвята, когато диаметърът й се увеличи многократно и когато се надигне нагоре. Това е простото правило, което трябва да внушим на всички пациенти".

В България годишно от рак на кожата заболяват 150 души на 100 000 население. За сравнение честотата на злокачественото заболяване в Средна Европа е 20 души на 100 000 население.