Пари
Пари / БГНЕС
От СВВП продължават да настояват в Кодекса за социално осигуряване, да бъде променена основата, върху която се формират военноинвалидните пенсии
Ниските пенсии, включването на военноинвалидите с определена чужда помощ като категория в Закона за хората с увреждания, правата на военноинвалидите с психични заболявания, са сред основните проблеми, посочени от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите  (СВВП) на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

На 29 март СВВП ще отбележи 107 години от учредяването си. Създадена през 1913 г. от пострадали от Балканската и Междусъюзническата война,  СВВП е патриотична, обществена и социална организация, в която членуват военноинвалиди и пострадали от войните и в мирно време.

Според статистическия бюлетин на НОИ, към 31 декември 2021 г. военноинвалиди и военнопострадали у нас са 3915 души: от тях 2058 са военноинвалидите, а 1857 са военнопострадалите, каза Петър Велчев - председател на СВВП. От военноинвалидите със загубена работоспособност от 50 до 70 процента са 1106 души, от 71 до 90 процента -  685, над 90 процента - 265 души, като от тях 154 са военноинвалиди с определена чужда помощ. 

Към 31 декември 2021 г. разходите за видовете военноинвалидни пенсии са 10 млн. и 200 хиляди лева, отбеляза Велчев. Военноинвалидите със загубена работоспособност от 50 до 70 процента получават пенсия от 171, 02 лв., от 71 до  90 процента -  208,19 лв., а над 90 процента - 223,07 лв., при линия на бедността у нас 396 лв.

От СВВП продължават да настояват в Кодекса за социално осигуряване, да бъде променена основата, върху която се формират военноинвалидните пенсии. Пенсиите се изчисляват на основата на социалната пенсия за старост, а от СВВП предлагат основата да бъде линията на бедност, което ще позволи увеличение, макар и незначително. 

Всички правителства от 1990 г. досега прокламират, че военноинвалидите имат отделен закон, права и т.н., но всичко остава на думи, посочи Велчев и добави, че задължение на държавата е да се погрижи за българските граждани, пострадали в изпълнение на воинските си и конституционни задължения.

От СВВП са изработили законопроект за промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, имат мотиви и оценка на въздействието му, отбеляза още Велчев.

Сред предложенията за промени в закона е записано установяване на инвалидност от 50 и над 50 процента намалена работоспособност да стане пожизнено за всички военноинвалиди. Явяването на ТЕЛК е тегоба за всички, посочи Петър Велчев. 

Предлага се също държавата да поема грижите за военноинвалидите с психични заболявания, като им се осигурява с предимство настаняване в специализирани заведения, или - асистенти и специализирана грижа за сметка на държавния бюджет.

За малката група от 154 военноинвалиди с определена чужда помощ, от СВВП продължават да се стремят чрез законодателни инициативи и съдебни дела в последните години да се осигури право на месечна финансова подкрепа, защото са пропуснати като категория в Закона за хората с увреждания, беше посочено на пресконференцията. 

От организацията отново настояха и за изравняване на правата на военноинвалидите и военнопострадалите с тези на ветераните от войните.

От СВВП се надяват, че промени в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите могат да станат факт, стига да има желание и воля от депутатите. След като в коалиционното споразумение е записано изменение на закона, надяваме се това да стане, посочи Петър Велчев.

От СВВП настояват и за активиране на Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните.

Утре в 10.00 ч. в Централния военен клуб в София ще бъде отбелязана 107-годишнината от създаването на СВВП. По-късно през деня ще се проведе Управителен съвет на организацията, като едно от решенията ще бъде за свикване на Общото отчетно събрание на СВВП за тази година, вероятно през юни, съобщи още Петър Велчев.