Военните в Плевен и Сливен излязоха на протест, във Варна ще пушат в събота
Военните в Плевен и Сливен излязоха на протест, във Варна ще пушат в събота / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Стотина военни от Пета механизирана бригада в Плевен излязоха тази вечер пред сградата на Гарнизонния военен клуб, за да пушат протестно. Повод за неофициалния мълчалив протест е оповестеното намерение на правителството да отнеме социалните и здравните им придобивки. Това, според калкулациите им, ще намали месечното възнаграждение на един военен с около 150 лева.

Повечето хора имат заеми и кредити и тази стъпка на правителството ще утежни много положението на военнослужещите, сподели един от тях, който е с чин ефрейтор. Сега той получава месечна заплата от 720 лева и дава 200 лева за квартира. „Армията поема едва 70 лева от квартирните, което е абсолютно недостатъчно", смята той. По думите му, ако мълчаливото пушене не укаже влияние върху намеренията на правителството, протестните действия ще продължат.

Около 80 военнослужащи от Сливен с цивилно облекло се събраха тази вечер пред Военния клуб. С този акт те подобно на колегите си в други български градове изразиха отрицателното си отношение към плановете на правителството държавните служители да плащат сами осигуровките си. Те са готови да се съберат отново на протест на 18 март пред Паметника 7-ми конен полк "Орлето" в града.

Военните във Варна също са говоти с протест. Офицери, старшини и матроси от варненския гарнизон ще пушат тихо и ще пият вода тази събота от 10.00 ч. пред сградата на Щаба по подготовката на Военноморските сили на България.

Повод за неофициалния протест е готвеното от правителството отнемане на социалните и здравни придобивки, което ще намали заплатите им с около 150 лева, отбелязва БГНЕС. Държавните служители, сред които и военните, да плащат осигуровки както всички останали граждани, предложи финансовият министър Симеон Дянков. Решението държавата да се освободи от тази финансова тежест се наложи, след като кабинетът се отказа от намерението са да увеличи здравната вноска с 2% за редовите граждани и бизнеса.