Празник на военния парашутист
Празник на военния парашутист / DarikNews.bg Иван Лазаров
С тържествена церемония в столицата бе отбелязан Деня на военните парашутист – 18 октомври. Политици, военни, ветерани и граждани се събраха пред паметника на парашутиста в градинката до Народното събрание, където поднесоха венци и света в знак на признателност.

Испански парашутист се блъсна в улична лампа, вместо да кацне пред краля (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев прие почетния строй на войниците от 68 бригада Специални сили, които на днешния ден празнуват своя професионален празник.
 

Празник на военния парашутист
DarikNews.bg Иван Лазаров


Славната Парашутна дружина е сформирана с указ на Цар Борис III от 18 март 1943 година. На 18 октомври следващата година, по време на Втората световна война, българските парашутисти получават своето бойно кръщение. Проявявайки изключителен героизъм, те атакуват смятания за непревземаем връх Стражин.
 

Празник на военния парашутист
DarikNews.bg Иван Лазаров


Мирно небе си пожелаха военните авиатори за своя празник (СНИМКИ)

Със заповед на министъра на отбраната от 1994 година датата 18 октомври е обявена за Ден на военния парашутист.

Въпреки неприятния инцидент с войник от строя, на когото му прилоша и се наложи намеса на лекарски екип, церемонията премина изключително тържествено. На нея присъстваше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който заяви пред журналисти, че Специалните сили са едно от най-подготвените военни формирования и непрекъснатото участват в различни задачи включително по охраната на границата ни по време на мигрантски натиск.
 

Празник на военния парашутист
DarikNews.bg Иван Лазаров


„Това е най-мобилното военно подразделение, което реагира веднага и е добре обучено за подобни операции по границата. В момента няма напрежение по границата ни с Турция или Гърция и не се налага“, уточни той. Каракачанов обяви, че е задвижена и процедура по произвеждането на бригаден генерал Явор Матеев, под чието командване се намира бригадата, в чин генерал-майор.

„Днес най-големият капитал на Специалните сили на Българската армия са мъжете и жените, които служат там. Със своя труд навсякъде, където ни е изпратила родината, ние доказахме, че на нас може да се разчита“, заяви бригаден генерал Матеев в словото си по случай празника.
 

Празник на военния парашутист
DarikNews.bg Иван Лазаров