Водолази от страната се обединяват срещу ваденето на потънали кораби за скрап
Водолази от страната се обединяват срещу ваденето на потънали кораби за скрап / снимка: БГНЕС

Водолази от цялата страна се обединяват срещу ваденето на потънали кораби за скрап. Недоволството им е от наредба на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 2011 г., която позволява да бъдат унищожавани по такъв начин потънали кораби, без оглед на тяхната историческа стойност.

С отворено писмо, изпратено до медиите, водолазите настояват за повдигане на обществена дискусия по проблема и приемане на промени в наредба номер 24 от 5 август 2011 с цел запазване на подводното богатство на България.

Към момента въз основа на този акт в министерството са постъпили искания за вадене на металните остатъци от кораби, някои от които потънали преди 1945 г. и съставляващи важна част от търговската, морската и военна история на държавата, посочват водолазите.

Те обясняват, че слабата соленост на Черно море позволява отличното запазване на потопените артефакти, много от които все още неизследвани от историци и археолози.

Според тях е необходимо да се въведе допълнителна класификация на видовете потънало имущество, за да се отличат тези, които имат историческо, културно и туристическо-развлекателно значение и да се забрани категорично тяхното унищожаване.