Водите в реките са около критичните нива с тенденция към намаляване
Водите в реките са около критичните нива с тенденция към намаляване / снимка: БГНЕС, архив
Водите в реките са около критичните нива с тенденция към намаляване
77881
Водите в реките са около критичните нива с тенденция към намаляване
  • Водите в реките са около критичните нива с тенденция към намаляване

Според информация на оперативното звено към Министерството на околната среда и водите ситуацията в страната се нормализира, нивата на реките и водните обекти се поддържат около критичните нива, но с тенденция към спадане.

Снеговалежите също се наблюдават, като се следят количествата на падналия сняг в страната, основно в Северозападна България. Те варират между два и пет до 10 литра на квадратен метър и тенденцията също е към намаляване. Това отчете в предаването „Седмицата" на Дарик екоминистър Ивелина Василева.

Оперативното звено към МОСВ продължава да работи денонощно, за да се следи ситуацията. Към момента е обявен оранжев код по поречието на река Тунджа при Воденичане и жълт код при Ямбол и Мочурица. Има обявен жълт код по поречието на Марица и също така жълт код в района на Смолян, където паднаха валежи през последните дни.

Водните количества в реките са около праговете на високите нива. „Леко започва да се нормализира обстановката предвид това, че се оттече водата, която предизвика силното повишаване на речните нива в края на миналата и началото на тази седмица. Предвид валежите, които са вече в горните течения на реките, повишения се очакват там", каза Василева.