Воденичаров чакал „белия пушек” над фонд „Научни изследвания”
Воденичаров чакал „белия пушек” над фонд „Научни изследвания” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не законосъобразно да се отмени цялата конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания“
61350
Не законосъобразно да се отмени цялата конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания“
Не законосъобразно да се отмени цялата конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания“
  • Не законосъобразно да се отмени цялата конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания“
  • Не законосъобразно да се отмени цялата конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания“

Ден след призива на премиера Бойко Борисов учените да се съберат и да изберат новото ръководство на научния фонд както се избира папа, новият образователен министър Стефан Воденичаров увери в ефира на Дарик, че разговорите продължават, но не знае кога от комина на фонда ще излезе резултатът - „белият пушек".

Няма да бъде законосъобразно да се отмени цялата последна конкурсна сесия във фонд „Научни изследвания", заяви в интервю за Дарик Воденичаров. Той напомни, че вече е отменил 22 проекта по две от направленията, за които научният фонд отпусна пари, но подчерта, че за останалите не може да се направи същото преди нови рецензенти да направят преглед и на тях. Осигурени са около 14 млн. лева за нов конкурс, на който да бъдат оценени отново административно отхвърлените 625 проекта и другите, които не са били класирани, съобщи министър Воденичаров на фона на подновените протести на учените.

Като аргумент срещу пълната отмяна на целия конкурс акад. Стефан Воденичаров посочи, че в спечелилите конкурси има учени с доказана научна репутация, които работят по конкурсите в момента и „би било много грозно и нечестно да се прекъсват нещата на тези хора". „Ще минат рецензенти ще прегледат нещата, ще се види кое докъде е стигнало, ще се види кой върши работата както трябва да бъде, но това не трябва да се прави под натиск", каза още министърът.

Може да има още анулирани проекти, ако съмненията за нарушения се докажат

Той допусна, че е възможно да има и други анулирани проекти след ревизията, ако съмнителните неща в доклада на Инспектората към МС се докажат. По думите на министъра тогава фондът и министерството ще имат юридическото право да изискат да се възстановят парите. „Ние в момента нямаме доказателства, а имаме само хипотези за нарушения - това нещо в съда няма да издържи", допълни Стефан Воденичаров.

Воденичаров напомни, че преди два дни е взел решение да отмени решенията за две от направленията, като става дума за 22 проекта. „Другите направления според мен не трябва да се пипат така административно, както постъпих аз. Стъпките трябва да бъдат следните: трябва да ситуираме ново ръководство на фонда, трябва да ситуираме нов изпълнителен съвет, трябва да съберем нови рецензенти и да се направят две неща: първо, да се направи преглед на материалите, които в момента са приети и класирани и второ, да се започне нова сесия, за която са намерени средства", каза министърът.

Средствата възлизат на 13-14 млн. лв. и са налични, но в момента няма структура на фонда и екип от рецензенти, каза акад. Стефан Воденичаров.

Министърът нямал фаворит за нов шеф на научния фонд

Министърът на образованието Стефан Воденичаров заяви, че не е подкрепял номинацията на бившия ректор на Химико-технологичния и металургичен университет Борис Стефанов за директор на фонд „Научни изследвания". Номинация, предизвикала недоволството на част от учените. Пред Дарик министър Воденичаров съобщи, че в момента събира предложенията на колегите си учени за това кой да ръководи фонда.

„Като министър ще си кажа мнението най-накрая, в момента събирам мнения. Вчера премиерът посъветва и ректори, и ръководителите на научни институции да потърсят друга кандидатура и аз мисля, че колегите вече мислят по този въпрос", коментира министърът. И подчерта, че не иска да бъде човекът, който ще окаже влияние при избора и предложенията на научната общност за нов шеф на фонда.

Запитан могат ли учените да изпълнят съвета на премиера Бойко Борисов от вчера - да се съберат заедно и мъдро да решат проблема, както се избира папа акад. Стефан Воденичаров каза шеговито: „Не знам кога ще излезе белият пушек от комина само!". И допълни, че работи в тази посока, защото непрекъснато се водели разговори.

Чакам предложенията за новия изпълнителен съвет, за да мога да ситуирам основите на фонда, каза още образователният министър. Вече са получени предложенията от БАН и от Селскостопанската академия, очаквали се и номинациите на университетите. Друг проблем бил фактът, че все още трима души от досегашното ръководство на фонда не са си подали оставката. „По сегашните правила, аз юридически нямам право да ги освободя тези хора", допълни акад. Стефан Воденичаров.

Големият въпрос според министъра е скандалът около научния фонд да не постави съмнения върху бъдещата оперативна програма „Наука и образование".

„Всичките тези неща, които се случват в момента - в момента има и представители на европейската общност в София, които обсъждат тези въпроси и от тях се чуват приказките „Абе, вие 14 млн. не може да разпределите, а пък ако станат още повече какво ще направите?!?", коментира министърът. И допълни, че много бързо страната ни трябва да покаже ефективност в тази посока. „Толкова други програми минаха през България, всичко си върви нормално и не бива да позволяваме върху нашата научна общност да има някакво петно. Това е цялата работа", заключи Стефан Воденичаров.

Цялото интервю с акад. Стефан Воденичаров можете да чуете в Radio.DarikNews.bg