Внимание! Опасни поледици
Внимание! Опасни поледици / снимка: Sofia Photo Agency

Опасни поледици са се образували в областите София, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Велико Търново, Шумен, Търговище, Ямбол, Пловдив, Стара Загора, Хасково, на прохода Петрохан, в община Севлиево и Лом. Поради заледяване временно е затворен за движение на автомобили главен път между Калотина и София, Самоков – Дупница, Русе – Бяла. Заради инверсията от последните дни, падащия на места дъжд образува опасно ледено покритие.

Заради заледени улици в района на София не се движи градски транспорт извън рамките на Околовръстното шосе, съобщиха за Дарик от Столична компания за градски транспорт. Няма движение по направленията Бистрица, Симеоново, Драгалевци, Войняговци, Подгумер, Банкя, Нови Искър. Движението се възстановява постепенно, според това кога се опесъчават пътищата.

В София движението на колите от градския транспорт също е затруднено, закъсняват автобусите и тролейбусите. Трамваите се движат навреме.

Цялата северна част на Пловдивска област остана блокирана тази сутрин от леда по пътищата. Автогара "Север" обслужва курсовете единствено към Цалапица заради опасна поледица по всички други пътища на север от Пловдив. Стотици пътници са блокирани в закъсали автобуси и коли по направленията за Брезово, Ново Железаре и Рогош, съобщи управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков. Той е издал заповед да се спре изпълнението на курсовете и е категоричен, че няма да рискува живота на хората заради бездействието на институциите. Заседнали автобуси има по пътищата за Красново и Ново село, до моста в Калояново има блокиран ТИР и няколко автомобила, а автобусът от Пловдив за Плевен може да не стигне до крайната гара заради усложнената обстановка.

В момента 32 автомобила опесъчават и осоляват пътищата от републиканска пътна мрежа в областта, 14 от които работят по автомагистрала “Тракия”.

Всички пътища от Обретеник до Бяла са затворен за движение заради поледица, съобщиха за Дарик от Пътно управление Русе. Има закъсали автомобили, които се издърпват. Колите на пътно поддържане опесъчават района.

Пътищата от първокласната и второкласната пътна мрежа в Плевенска област са опесъчени, продължава обработването на третокласните. Това каза за Дарик началникът на Областно пътно управление Плевен инж. Любомир Станчев. Няма постъпила информация за пътни инциденти. Сутринта повече затруднения е имало на участъка от главния път София – Плевен при Козар Белене, в момента периодично за кратко време се спира движението, за да се обработят повърхностите със сол и пясък. Цялата техника на фирмата по поддръжка е в движение и обезопасява пътищата. Инж. Станчев призова водачите да шофират с повишено внимание и съответстваща скорост, защото заледяванията стават мигновено.

Всички пътища в Ямболска област вече са опесъчени и отворени за движение, съобщиха от полицията. От там призоваваха водачите на МПС-та да се движат с повишено внимание и да шофират автомобилите си само в краен случай.

Поради заледените улици на учениците в Ямбол днес няма да им бъдат писани отсъствия, ако не присъстват на учебните занятия , съобщи шефът на инспектората в града Николай Колев. Пет училища на територията на община Тунджа не провеждат занятия, тъй като учителите от Ямбол не са могли да стигнат до работните си места. Ученическите автобуси също не са тръгнали. Затворени са школата в Кукорево, Ботево, Бояджик, Роза и Скалица. В община Елхово няма да отвори врати училището в Бояново, там занятия няма да има и утре. В Ямбол с намалени часове са училищата "Димчо Дебелянов", "Иван Райнов" и помощното училище "Иван Вазов".

Пътищата на територията на Хасковска област са заледени и опасни за движение, предупреждават от полицията. Заради поледицата напълно затворени за движение са участъкът от Международен път Е 80 на територията на цялата Хасковска област и пътя Стара ЗагораКърджали през Димитровград. Затворен за движение е и пътя Хасково – Симеоновград. Там движението е блокирано от камион, който тази сутрин се е завъртял на пътя. Очаква се екип на „Гражданска защита” да изтегли тежкотоварния автомобил.

Заради леда автомобил блъсна третокласник и майка му пред училище “Паисий Хилендарски” в Хасково. От КАТ-Хасково заявиха, че нямат информация за такъв инцидент. Ръководството на учебното заведение обаче потвърди пред Дарик за произшествието. Майката е водела детето към училището.Били са ударени от автомобил, който разнася закуски. Водачът е шофирал внимателно и със съобразена скорост, но заради жестоките поледици в града тази сутрин, не е могъл да овладее автомобила. Майката и детето са с леки наранявания.

Много тежка е пътната обстановка във Врачанско. Пътищата Враца – Козлодуй и Враца – Криводол са затворени заради поледици. Частични заледявания има и по Е-79. Пътищата се опесъчават, всички коли са ангажирани с това, но не се знае кога ще бъдат отворени двата главни пътя.

"Гражданска защита" в Монтана спря движението на всички автобуси, катастрофира и опесачавъща машина.

Поледица затруднява придвижването в Габровска област, съобщават от полицията. Заради хлъзгав път в местността Функата са закъсали два тежкотоварни автомобила – движението е преустановено. Заледен е пътят София – Варна, край Севлиево, Трявна – Габрово и Севлиево – Габрово, след село Янковци. За около половин час на магистралата са станали две катастрофи. Придвижването на линейките на Спешна помощ в двете най-засегнати от поледицата общини е изключително затруднено, информират от Центъра за спешна помощ в Габрово. 16 деца от габровското училище "Райчо Каролев" останаха тази сутрин в домовете си заради поледицата. Автобусът, който трябвало да ги вземе от съседни села, закъсал на село Райновци и се върнал обратно в Габрово. От Общински пътнически транспорт съобщават, че от 6 до 8 часа нито един автобус не е успял да стигне до Севлиево. Не са изпълнени и курсовете за Свищов в 8.30 ч, за Дряново и Яворец в 7.30, за с. Ловнидол, с. Търхово и с. Янтра в 7 часа. С два часа тази сутрин е закъсняла линейката, транспортираща от Севлиево пациентка на хемодиализа.

Дъжд вали над територията на област Велико Търново, температурите са малко под нулата и пътните настилки са заледени, въпреки че всички машини работят, съобщиха от Областно пътно управление. На места има закъсали автомобили и в момента им се оказва помощ. Без заледявания са само участъците по високите места, където температурите са положителни. По-спокойно за движение е в Прохода на републиката, над Вонеща вода към Предела и в по пътя над Елена- Майско.

Затворен за движение е 12-километровият участък от главен път Бяла- Плевен, на територията на област В. Търново, между селата Горна Студена и Овча Могила. Движението е спряно от Пътна полиция- КАТ по искане на Областното пътно управление, заради катастрофа между лек автомобил и опесъчаваща машина и необходимост от обработка на участъка.

Заледени са улиците и тротоарите във В. Търново. Движението е нормално само по главните улици, които са обработени. Второстепенните са покрити с лед. Опасно хлъзгави са пътищата и тротоарите в Сливен. Поледица има по бул. „Банско шосе" в участъка от разклона за Електротехникума по посока изхода от Сливен.

Заради падналия през нощта дъжд и ниските температури и Старозагорска област осъмна със сковани от лед тротоари и пътища. Улиците в града се опесъчават. Въведено е временно ограничение за движението по пътищата в областта. Само за час в Старозагорско са станали над 25 катастрофи.

"Задържаме по пет-шест визити, заради неопесъчените улици. Не можем да обслужваме пациенти. Положението е изключително критично ", съобщиха за Дарик от Спешното отделение в Стара Загора.

Усложнена е и пътната обстановка в община Нова Загора. От фирмата, поддържаща улиците, се оплакаха, че лугата, която хвърлят, замръзва. Засега не са регистрирани тежки пътни инциденти. По информация от „Гражданска защита" в района на село Еленово е закъсал училищен автобус с деца и са взети своевременни мерки за изваждането на децата.

Препоръките към хората са да не шофират и при възможност да не излизат. Някои от училищата не провеждат учебни занятия, а в други учебните часове ще бъдат само за учениците от втора смяна.

Ще бъде ограничавано движението на леки и тежкотоварни автомобили по републиканските пътища заради опасните поледици, предупредиха от Национална агенция "Пътна инфраструктура". До въвеждане на настилките в безопасно за пътуващите състояние, ще бъдат спирани както леките, така и тежкотоварните автомобили, подчертават от агенцията.

„Работи се още от снощи, но почистването при поледица е изключително трудно, каза за Дарик инж. Дончо Атанасов, който е ръководител на оперативния щаб в НАПИ и директор на дирекция „Оперативен контрол и управление на риска”. По думите му, образуването на поледици по пътищата е равносилно на природно бедствие.

Ето какво още каза инж. Атанасов за Дарик:

На няколко места сме спрели движението, защото където е по-силен дъждът, отмива солта и започва да замръзва. Температурите на настилките са минус 4-5 градуса, независимо, че температурата на въздуха е около нулата. Спрели сме движението Русе – Бяла и пускаме по малко автомобили. Машините вървят постоянно, но вали.

С какво се третират настилките?

Със сол, друго спасение няма и с магнезиев хлорид третираме магистралите.

Какво ще посъветвате водачите?

Да изпълняват указанията на КАТ и на областните пътни служби. Ако на някой не му се налага да пътува с кола, да не тръгва. Това е природно бедствие, няма как да обработим 140 милиона квадратни метра републиканска пътна мрежа.

Слушатели на Дарик от столицата и страната се оплакват, че пътните настилки не се почистват и вече са станали свидетели на катастрофи. Някои от тях дори са били принудени да спрат или да се върнат с колите си.

Поледиците са особено опасни за автомобилния транспорт. Съществува риск и за пешеходците заради леда, който се е образувал по тротоарите. Поледиците също така могат да създадат опасност и за електропреносната мрежа, тъй като може да се образува лед по самите електропроводи и стълбовете. Леденият дъжд може да образува голямо количество лед по кранове, дървета, козирки и да доведе до нежелани инциденти.