Внесоха подписка за инкриминация на жестокостта към животните
Внесоха подписка за инкриминация на жестокостта към животните / снимкa: DarikNews

Днес до Народното събрание, Министерството на правосъдието и Представителството на Европейската комисия, бе внесена петиция, подписана от 31 060 пълнолетни граждани и 1732 деца с искане особената жестокост към животните и организирането на боеве с животни да бъдат обявени за престъпление в Наказателния кодекс на България.

Подписката е част от Кампанията „Срещу насилието – жестокостта към животните е престъпление!", инициирана от гражданска група „Град за отговорни хора". Тя стартира на 24 януари 2009 г. и за по-малко от 20 дни получи широка обществена подкрепа. Към исканията на гражданската група се присъединиха неправителствените организации за защита на животните и Националната федерация по фелинология, както и Българският Хелзинкски комитет – водеща организация за защита правата на човека.

България е между единиците държави, в които жестокостта към животните все още не се смята за престъпление и нейната обществена значимост се подценява. На 30 януари 2009 г., след гласуване в пленарната зала, българският парламент прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на НК, което да инкриминира тези деяния.

„Поздравяваме българските парламентаристи за тази стъпка и силно се надяваме, че ще осъществят този признат в целия цивилизован свят превантивен и морален принцип и в българското законодателство", казва д-р Мила Бобадова, представител на групата. „С тази петиция ние им представяме очакванията на десетки хиляди граждани, които ги призовават да не бъдат безразлични по този въпрос", добавя тя.