/ iStock/Getty Images
Готвените промени в Закона срещу домашното насилие могат да доведат до промяна във философията на семейното право! Въвеждат се термини и определения, които могат да предизвикат опасни правни прецеденти, алармира депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.  

С готвените промени в Закона за домашното насилие се дава възможност да се подмени философията на семейното право. Бракът е съюз между мъж и жена и това не подлежи на обсъждане. А термини като „икономическо“ и „вербално“ насилие, „засрамване и публично унижение“, дефинирани в този им вид, ще дадат законова възможност за злоупотреба с права, пише той в свой пост във Фейсбук.  

Променят се термини, които реално легитимират еднополовите съюзи и ги приравняват в законни – това е напълно недопустимо и противоречи на Конституцията на Р България и на Семейния кодекс. Дават се права на бременни жени по предположение на това кой е баща на детето. Дават се права на бивши съпрузи и се въвеждат полово неутрални термини, възмутен е Ангелов. 

"Предупреждавам, че отново се прави опит, този път през Закона за защита от домашното насилие, да се създаде механизъм за натиск над семейството, като се дефинират правни понятия, без оглед на това как може да бъде злоупотребено с тях. Ние от ВМРО винаги сме били категорични, че семейството е ценност и няма да допуснем никой да се гаври с него.", предупреди депутата, който приложи към публикацията и правния анализ, който експерти на ВМРО са изготвили - вижте ТУК

Юлиан Ангелов предупреди още, че Министерство на правосъдието трябва да обърне внимание и да направи нужното тези спорни текстове да не остават във финалния вариант на документа.