/ БГНЕС
Проверката на АДФИ не констатира нарушения, посочиха от общината
В остро писмо до Мирослав Боршош - заместник-кмет на Столична община, общинските съветници от ВМРО искат оставките на директора и зам.-директора на Софийските гробища. Това се посочва прессъобщение на ВМРО.

Според представителите на ВМРО сегашното ръководство на ОП "Гробищни паркове" е затънало в нарушения, а въпреки жалбите и сигналите не се вземат никакви мерки, включително дисциплинарни, от направление "Култура и образование" към Столична община. Сигналът и искането за отстраняване на директора и зам.-директора са внесени от Карлос Контрера, зам.-председател на Комисията по обществен ред и сигурност към СОС.

В мотивите си той посочва няколко причини - от февруари 2021 г. става ясно, че ръководството е допуснало незаконно строителство в Централни софийски гробища. Става дума за изливане на бетон, изграждане на стълби, фундамент и поставяне на преместваем обект тип фургон от частна погребална агенция. Проверката все още не е завършила, но в публичната общинска собственост сградата на частната фирма стои, като дори е премахната част от оградата. За една година няма никаква реакция от директора на ОП "Гробищни паркове", нито от районната администрация "Сердика", които трябвало да извършат проверката. Паралелно с това е внесен сигнал за нарушение на финансовата дисциплина - възложена е проверка, но докладът все още не е представен на общинските съветници.

"В тази връзка пак по информация, с която разполагам, има констатации за определени нарушения, най-вече по отношение на разходите, нарушения на процедурите по ЗОП, но не са взети мерки за отстраняването им от ръководството на ОП "Гробищни паркове", което е недопустимо и нарушение на задълженията му", пише в сигнала си Карлос Контрера.

Проверка на финансова инспекция не e констатирала нарушения в Софийските гробища

През 2021 г. на общинско предприятие "Гробищни паркове" са извършени редица проверки, възложени от Столичната община и други институции. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община във връзка със сигнала на онтрера за нередности в общинското предприятие.

От общината посочват, че през декември 2021 г. е приключила проверка на агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) по сигнали за нередности в процедурите по Закона за обществени поръчки.

Проверката на АДФИ не констатира нарушения, информират от Столичната община.

От там допълват, че ресорният зам.-кмет Мирослав Боршош е инициирал проверки по новите сигнали, подадени от общинския съветник Карлос Контрера.