/ ВМА
С полагане на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове ръководството на Военномедицинска академия (ВМА) и курсанти-военни лекари отбелязаха 145-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба на България, съобщиха от пресцентъра.

За рождена дата на Българската военномедицинска служба се смята 1 септември 1878 г., въпреки че някои автори сочат 8 януари 1877 г., когато са назначени първите военни лекари към Българското опълчение. Именно на 1 септември 1878 г. обаче е издадена заповед за назначаване на д-р Константин Бонев за началник на новосъздадената военномедицинска част към Българската земска войска.

ВМА

„Ако днес изглеждаме големи, то е защото стоим на раменете на нашите предци, които са титани!” е мотото на поколения военни медици. Именно приемствеността и почитта към доайените на военната медицина, положили основите на редица диагностично-лечебни методи и звена, е една от първопричините за днешните успехи на ВМА.

И вече повече от век българските военни медици остават верни на положената клетва да служат на своя народ и армия. Неслучайно на алеята пред ВМА има паметници на заслужители военни лекари, дали своя принос за развитието на медицината в България.

ВМА

А хилядите спасени помнят и професионализма, и саможертвата на българските военни лекари и сестри.

На всички випуски преди вас съм казвал, че ние ще ви предоставим уникални възможности, но всичко е във вашите ръце. Мечтайте, осъществявайте идеите си навреме и който е най-подготвен – най-добре ще успее в работата си. Поздравявам ви за избора, който сте направили и за предизвикателството, което поемате, защото вие ще бъдете подложени на двоен натиск – от една страна военната наука, от друга – медицинската. Ще се повторя, но няма как да не го кажа – вие сте специални. Много малко ваши връстници биха се заклели пред знамето да служат на Родината. Благодаря ви, заяви началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

ВМА

Бъдещите лекари под пагон имаха възможност да посетят част от водещите клиники не само на ниво ВМА, но и в национален мащаб, влязоха в операционните зали, наблюдаваха демонстрация от други курсанти във Военномедицинския симулационен тренировъчен център, където също ще преминат обучение.