/ БТА
Българските студенти отбелязват своя празник, който се чества за първи път през 1903 г. От Народното събрание, Президентството и Министерския съвет отправиха поздрави и пожелания към младите хора. 

"Днешният ден е празник на младостта, стремежа към знание, просперитет и бъдеще. Съвременното образование и днешните технологии дават огромни възможности и премахват всякакви граници и бариери. Вие имате шанса да добивате знания от всички сфери на познанието, да пътувате, да се запознавате с опита на успелите", казва в приветствието си към студентите за днешния им празник министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

"Вашата висока академична подготовка ще допринесе за развитието на държавата, за просперитета на света и за личното ви благоденствие и щастие. Все пак се надявам да използвате своя потенциал в нашата страна, защото тя се нуждае от модерно образовани специалисти като вас. Уверен съм, че с образованието, което получавате тук в България, можете да направите страната ни такава, каквато я виждате в мечтите си", отбелязва образователният министър.

"Колкото и важни да са успехите и целите за бъдещето, не забравяйте и, че днес е най-хубавото време от вашия живот. Време, в което да мечтаете, да се влюбвате, да градите собствените си ценности и да добивате гражданско съзнание, и позиции по всички въпроси на обществения живот. Сега е времето да научите и урока за това, че трудностите и предизвикателствата раждат уменията и силата да се справите с тях - и сега, и в бъдеще. На преподавателите във висшите училища пожелавам да са все така всеотдайни и да бъдат високоотговорни към своите студенти. Зная колко много правите във всеки един ден и го оценявам високо! Рейтинговата система на висшите училища в Република България, която излезе преди дни, показа колко много е постигнато през последните години във висшите училища на страната ни! Това са постижения, с които всички ние трябва да се гордеем! Сигурен съм, че заедно ще постигаме още много и ще доказваме, че знанието е най-важната предпоставка за успеха. Честит празник!", пожелава още в приветствието си министър Галин Цоков.

Българските студенти са доказали, че имат потенциала, енергията, ума и таланта да променят България, написа във фейсбук президентът Румен Радев. Той поздрави студентите и преподавателите по повод 8 декември.

"Скъпи студенти и университетски преподаватели, празничният 8 декември е повод вашите постижения през годината да бъдат заслужено отпразнувани, но и всички ние да си припомним, че на знанието, на което сте се посветили, принадлежи бъдещето. Затова от успеха на вашата отговорна мисия зависи България неотклонно да поеме по пътя на просветата, прогреса и будната гражданска съвест", пише държавният глава.

"Днес, когато за младите хора у нас се цитират негативни статистики, не трябва да забравяме, че българските студенти са доказали, че имат потенциала, енергията, ума и таланта да променят България към добро.  Пожелавам ви да бъдете будни, непримирими и отговорни към бъдещето на България. Честит празник!", заявява президентът Румен Радев. 

Заседанието на Народното събрание започна с декларация от парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), посветена на празника на българските студенти – 8 декември.  

Днес празнуват българските студенти и искаме да ги поздравим навсякъде по света, и благодарим за всяко "ще се върна, щом съм готов да помогна на България", заяви Мирослава Петрова от ПП-ДБ.
МОН,БТА