Посолството ни в Австралия бе уведомено тази сутрин българско време, че във връзка с влошената пандемична обстановка от COVID-19 в Нова Зеландия, и в частност в Окланд, където има най-много заразени, местните власти в града днес са оттеглили съгласието за провеждането на изборите за президент, вицепрезидент и Народно събрание на 14 ноември 2021 година. Това информираха от Външно министерство. 
 
Секционната избирателна комисия в Окланд се е събрала в пълен състав, за да подготви секцията. При опит за влизане в общинската зала, предварително заплатена и потвърдена, СИК-Окланд е била уведомена, че във връзка с влошената пандемична обстановка не се разрешава провеждане на изборите.  

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1 в неделя
 
Посолството ни в Канбера, което е акредитирано и за Нова Зеландия, както и СИК-Окланд незабавно, са отправили настоятелна молба към общината да бъде разрешено гласуването по изключение, но е получен отказ, допълват от МВнР.
 
Съгласно изразено становище от посолството ни и председателят на СИК-Окланд, че предписанията на местните власти следва да бъдат уважени, МВнР е изпратило писмо до ЦИК с молба секцията да бъде закрита като бъде взето решение за заличаване на мястото Окланд.

Напрежение заради решението на ЦИК за броене на всички разписки от машините

 
Членовете на секционната избирателна комисия, които бяха изпълнили всички указания за подготовка на изборите и оборудване на помещението, са уведомили потенциалните гласоподаватели за отказа на властите в Окланд да се проведат избори на 14 ноември 2021 г.

Какво трябва да знаем в деня на вота (ВИДЕО)