ВКС върна в САС делото срещу Мургина
ВКС върна в САС делото срещу Мургина / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на бившата изпълнителна директорка на НАП Мария Мургина за ново разглеждане. Това стана ясно от сайта на съда.

Върховните магистрати отменят присъдата на Софийския апелативен съд, според която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди . Така ВКС връща делото за ново разглеждане от друг състав на САС.

Според прокуратурата в периода април 2006 г. - 30 юни 2006 г. Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала устни указания на главен инспектор в НАП-София да промени констатациите в ревизионен доклад, свързани с увеличение на финансовия резултат на фирма. По този начин е избегнато взимането на корпоративен данък от фирмата в размер на над 1,3 млн. лв.

Според второто обвинение Мария Мургина е принудила директора на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде оставка, заплашвайки я, че в противен случай ще бъде уволнена дисциплинарно, пише „24 часа".

Другите обвинения са за незаконно опростяване на данъчни задължения за 11,5 млн. лв. на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев и за укриване на имот в Созопол, като не го е вписала в декларацията си пред Сметната палата.

На 25 януари 2011 година Мария Мургина получи присъда от четири години затвор. Тогава Софийският градски съд я призна за виновна по две от обвиненията - за устните разпореждания, чрез които компания е избегнала да плати 1,3 млн. лв. данъци и за натиска над Милена Цолчовска. На втора инстанция Софийския апелативен съд реши, че е невинна.