/ netinfo
Днес от 9.00 ч. Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа делото срещу Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина.
 
Отмениха присъдата на Чеци за убийството на Яна

Образувано е дело по касационен протест и 4 касационни жалби - на подсъдимия Николай Русинов, на защитниците на подсъдимия и на частните обвинители и граждански ищци, срещу решението от 30 май 2017 г. на Софийския апелативен съд (САС), с което е изменена присъдата от 20 октомври 2014 г. на Софийския градски съд (СГС), съобщиха от съда.

Николай Русинов-Чеци съди съдебния състав

Процесът срещу Чеци започна на 31 януари 2013 г. Той беше задържан в края на април 2012 г. На 20 октомври 2014 г. Николай Русинов получи доживотна присъда за смъртта на Яна Кръстева от Софийски градски съд (СГС). През лятото на 2015 г. състав на Софийският апелативен съд реши, че Русинов трябва да излежава присъда от 19 години затвор.

Делото стигна до разглеждане от върховните магистрати по протест на прокуратурата и след жалби на самия Русинов, на защитниците му и на родителите на Яна - Росица Кръстева и Явор Кръстев. Всички те са недоволни от решението на Софийския апелативен съд (САС).
 

БГНЕС


Прокуратурата иска отмяна на решението и в частта, с която е заменено наказанието. Родителите на Яна искат да бъде наложено наказание доживотен затвор. Русинов иска оправдаването му, а при условията на евентуалност - за отменяване на съдебния акт и връщане на делото за ново разглеждане от първоинстанционния съд. Това е Софийски градски съд.

Чеци разказва подробно за срещата си с Яна (ВИДЕО)

28-годишната Яна Кръстева беше намерена убита в Борисовата градина лятото на 2011 г. Версията на подсъдимия Николай Русинов продължава да бъде, че не той е извършител на престъплението.