/ Dariknews.bg, архив
Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин
94093
Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин
  • Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин
Висшите офицери ще се запознават с политиците преди всяко повишение в чин. Комисията по отбрана гласува днес на първо четене офицерите, които ще получават висше офицерско звание да бъдат изслушвани от депутатите в комисията.
 
От Министерството на отбраната изразиха резерви, че това ще затрудни самата процедура. От опозицията предложиха срещата на депутатите с генералите да става след решението на Министерски съвет за повишение в чин и да бъде под формата на запознаване, а не изслушване.
 
Министерският съвет да разглежда предложенията за удостояване на офицери с висши офицерски звания след изслушването им в парламентарната комисия по отбрана. Това предлагат от ГЕРБ с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. От Военното министерство принципно подкрепят идеята генералите да се срещат с политиците, но имат резерви, че промените ще затруднят самата процедура.
 
Зам.-министърът на отбраната Анатолий  Величков пред депутатите от ресорната комисия. "Ако Народното събрание е във ваканция, тази процедура би могла да бъде затруднена от гледна точка на срочност. Да предположим, че изслушването има като резултат неуспех при представянето на наш кандидат за висше офицерско звание. И ако се стигне до негативен резултат от изслушването, обективиран в мнението на народните представители, по какъв начин министърът на отбраната трябва да продължи процедурата при внасянето в Министерски съвет", коментира Величков.
 
От БСП също изразиха резерви. "Нагледали сме се на много такива практики. Излиза някой от комисията, навън има журналисти и дава едно интервю и ние съсипваме един човек. Аз не мога да го направя с един генерал. Не съм сигурен обаче, че членове на тази комисия няма да излезе навън и да оплюе един достоен български генерал, който е минал през всички инстанции да се издигне до това ниво и да получи това звание", заяви депутатът Георги Андреев.
 
Депутатът от ГЕРБ Пламен Манушев, бивш командир на ВМС и зам.-началник на отбраната, бе категоричен, че от изслушването на офицерите ще има само позитиви.
 
"За войската, за генералитета и за полковниците Народното събрание е нещо много далечно. И в повечето случаи негативно. Те ще дойдат и ще видят едни хора, които ги уважават. Така ще бъде добре за тях ние да ги познаваме", изтъкна пред Дарик Манушев.
 
Депутатът от ДПС Симеон Симеонов, бивш началник на ВВС и на отбраната направи предложение към военното министерство.
 
"Има командири, които до последния момент са в калта. т.е. на полигоните, които имат нужда от подобряване на своята езикова подготовка. Добре, пратете го на един краткосрочен курс по английски език", заяви той.
 
Предложението офицерите, удостоени с висши офицерски звания да бъдат изслушвани от парламентарната комисия по отбрана, бяха приети на първо четене в ресорната комисия, като само един от депутатите беше против, а двама се въздържаха. Постигнато бе съгласие между първо и второ четене текстът да се прецизира, като се обмисли и възможността изслушването да бъде след решенията на Министерски съвет за удостояването с висши офицерски звания.