Виновниците за побоя в „Красна поляна” са известни
Виновниците за побоя в „Красна поляна” са известни / снимка: Sofia Photo Agency
Насилието в квартал „Красна поляна” е следствие от нападение на голяма група биячи над по-малобройна група роми. Това заяви представителят на български Хелзински комитет Юлияна Методиева. „В неделя вечерта шестима младежи от ромски произход са били нападнати от близо двадесет биячи – скинари. Извършителите на побоя не са неизвестни за нас” – Това заявиха представители на фондация "Романи Бахт”.

В резултат на нападението един от младежите постъпва в "Пирогов" със счупена челюст. Това е причината за напрежението в столичния квартал „Красна Поляна”. Това е официалната версия за случилото се, която представиха Юлияна Методиева от българския Хелзински комитет и представители на фондация „Романи Бахт”.

Според правозащитниците от фондацията до вторник служителите на реда не са предприели действия за разследване на случая и това е наложило фондацията да подаде жалба до районната прокуратура.

Методиева заяви неодобрението си от присъствието на ромския лидер Цветелин Кънчев по време на масовите безредици в Красна Поляна, като заяви, че мотивите му са неясни. „Ромите в „Красна Поляна” живеят в страх от години, защото жителите на бившите виетнамски жилища ги мразят наравно с бездомните кучета” – допълни Методиева.