Вежди Рашидов изрази скръбта си от загубата на известния художник Ганчо Карабаджаков
Вежди Рашидов изрази скръбта си от загубата на известния художник Ганчо Карабаджаков / БГНЕС
Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов изрази скръбта си от загубата на известния художник Ганчо Карабаджаков.

Той е починал тази сутрин, потвърдиха чрез пост във фейсбук от Художествена галерия „Борис Денев“.

„Напусна ни един талантлив творец, артист по душа, човек с благородно сърце и тънка чувствителност. С него ни свързваше дългогодишно приятелство, помня незабравимите мигове в ателието му в Арбанаси, където той твореше с такова вдъхновение.

И като заместник-министър на културата, и като заместник-кмет на Велико Търново, и като управител на Художествената галерия в старата столица Ганчо Карабаджаков остави ярка следа след себе си. Нека да е светла паметта му!“, каза Вежди Рашидов.
Ганчо Карабаджаков е роден на 19 октомври 1951 гoдина в Ямбол. След като завършва художествената гимназия в Казанлък, продължава обучението си в Националната художествена академия, където следва „Илюстрация и художествено оформление на книгата“.

След дипломирането си реализира десетки монументални фрески и развива характерния си живописен почерк. Освен творец Ганчо Карабаджаков е и активна обществена фигура. През 2001 година за кратко е заместник-министър на културата. В периода 2008 – 2011 година е директор на художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново, а от края на същата година заема поста заместник-кмет на старата столица, на който остана до средата на миналата година.

В последните месеци ръководеше Художествената галерия „Борис Денев“ в старата столица.

Източник: „Фокус“