Цената на природния газ вече няма да се определя на тримесечие, а всеки месец, както и всяко промишлено предприятие ще получи облекчение
Фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Цената на природния газ вече няма да се определя на тримесечие, а всеки месец, както и всяко промишлено предприятие ще получи облекчение. Това каза в "Здравей, България" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Навръх 3 март премиерът Бойко Борисов обяви, че "Газпром" сваля цените за "Булгаргаз" с 40% след 7 месеца преговори, в които решителна роля е изиграла и Еврокомисията.

„Новината е, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец. Формулата, по която тя се определя, вече няма да зависи само от цената на петрола. В този момент цената е с 40.3% по-ниска, отколкото е била до сега. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии, които най-вероятно ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”, заяви Васил Велев.

Петкова категорична: Потребителите ще усетят намалението на газа

„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40.3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019 година. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени. В цената на топлинната енергия и на електрическата такава, която тези централи произвеждат”, това каза енергийният експерт и бивш член на КЕВ Еленко Божков.

Велев обясни, че фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Това е, защото се намалява цената на самата стока „природен газ”, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата.

Шефът на "Булгаргаз": Извоювахме си намалението със 7 месеца тежки преговори

Тези, които се отопляват на газ, ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2.5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ. Най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали като субсидия, намалението за парно няма да бъде толкова голямо, но пък ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев.

Той заяви, че няма паника за болнични покрай коронавируса, а по-скоро има недостиг на суровини.