Велчев за делото „Шамара”: Пресилено е да се води разследване за такава безвкусица
Велчев за делото „Шамара”: Пресилено е да се води разследване за такава безвкусица / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Велчев за делото „Шамара”: Пресилено е да се води разследване за такава безвкусица
56941
Велчев за делото „Шамара”: Пресилено е да се води разследване за такава безвкусица
  • Велчев за делото „Шамара”: Пресилено е да се води разследване за такава безвкусица

Старият Висш съдебен съвет проведе последното си заседание. Кадровиците в съдебната власт отчетоха работата на различните комисии от 2007 г. досега. Новият състав на ВСС е вече напълно сформиран след като вчера депутатите избраха своите представители в т.нар. правителство на съдебната власт, а следващата седмицата ще се състои тържествена смяна на членовете. За изпроводяк, старият ВСС си пожела здраве и просперитет и се зарече да помогне на наследниците си.

На последното си заседание кадровиците първо връчиха отличия на отличени магистрати, а после отчетоха и работата на различните комисии. Стана ясно, че от 2007-а досега са били уволнени дисциплинарно 35 магистрати, преобладавали са наказания за системно неспазване на срокове за решаване на дела. Често магистратите са били санкционирани с намаляване на заплатата и понижение в ранг.

Главният прокурор Борис Велчев каза преди началото на заседанието, че Апелативната прокуратура ще упражни контрол върху делото срещу рапъра Мишо Шамара, което се води за поругаване на националния трибагреник. Велчев обясни, че вече е разпоредил проверката на по-високата инстанция.

„Мен ако питате, за да се образува наказателно производство за нещо, толкова безвкусно, е пресилено. Подобно нещо, за да оправдая използването на наказателна репресия, това е да има висока степен на обществена опасност. В подобни безвкусни неща чак такава обществена опасност поне аз не съзирам”, коментира Велчев.

След края на заседанието кадровиците обаче не пожелаха да излязат и да кажат нещо на журналистите, най-вероятно потънали в спомени за изтеклия им мандат.

Велчев добави, че било практика прокуратурата да образува производства по сигнали на институции. След като самият той не смята, че в случая такова се налага, сега апелативната прокуратура ще реши дали действително Шамара, рапирайки, е нарушил закона.

Вчера стана ясно, че четиримата рапъри - Мишо Шамара, Конса, Сарафа и Експлисит се разследват заради общата им песен „Бяло, зелено и червено”, в която според Съвета за електронни медии се осмива националният флаг. В центъра на производството седи Шамара, който обсипа с обиди  управляващите от ГЕРБ. Рапърът определи разследването срещу себе си като налагане на цензура. Главният прокурор Борис Велчев се разграничи от мнението на наблюдаващия прокурор Милко Момчев.