Вдигат заплатите на медицинските сестри с 20% от Нова година
Вдигат заплатите на медицинските сестри с 20% от Нова година / netinfo

С 20% ще се увеличат заплатите на сестрите, акушерките, фелдшерите и санитарите, които работят в лечебни заведения към Министерство на здравеопазването. Това съобщи здравният министър Радослав Гайдарски. За това увеличения ще са необходими 6 милиона лева. Според него, ако се спазват параметрите на бюджета за здравеопазване за 2008 г., от 1 януари увеличението ще бъде факт.

Увеличението няма да важи за медицинските специалисти, които работят при общопрактикуващите лекари, ДКЦ-та и болничните заведения, които са ангажимент на общините, поясни министър Гайдарски и добави: „Ние не отговаряме за тях. Отговорните фактори, които трябва да решат техните проблеми, това са общинският съвет на съответния град и разбира се кметът. Най-интересното е, че много от кметовете не знаят, че те трябва да се грижат за заплащането, за организацията на тези сестри”.

Медицинските сестри ще вземат окончателно решение дали да протестират на 30 ноември в Шумен, където ще се проведе национален съвет на организацията, обясни професор Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и допълни: „Няма в света държава, в която сестрите да са по-малко от лекарите. И няма в Европа държава, в която сестрите да имат такова възнаграждение, дори в Македония има 400 евро средна заплата”.

Освен това на среща между здравния министър и професор Маркова се е стигнало до съгласие да се съкрати продължителността на обучението на сестри и акушери от 4 на три години, както и да се намали таксата за обучение.