Вдигат цените на медицинските и дентални услуги с 10%
Вдигат цените на медицинските и дентални услуги с 10% / netinfo

От 1 октомври се увеличават цените на всички видове медицински и дентални дейности с 10 процента. Това реши Управителният съвет на Националната здравноосигурителна каса. За първичната извънболнична медицинска помощ са осигурени допълнително 11 млн. лв.

Увеличението е за всички видове медицински и дентални дейности, които се поемат от здравната каса. Покачването на цените се дължи на преизпълнение в приходната част на бюджета на касата в размер на около 60 млн. лева, обясни за Дарик доктор Евгений Душков – член на Управителния съвет на НЗОК.

„За първичната помощ увеличенията са за всички видове дейности на общопрактикуващите лекари. Увеличават се парите, които ще бъдат предвидени за медицински направления – те ще бъдат с 500 000 броя повече, а също и за медико-диагностични изследвания – с 1,5 млн. повече за следващото тримесечие”, каза Душков.

„Средно с тези проценти се увеличават и денталната помощ, като за определени дейности пациентите ще плащат по-малко. И най-вече смятам , че болниците ще бъдат най-доволни, парите за клинични пътеки се увеличават също средно с 10 процента”, допълни представителят на УС на НЗОК.

От касата съобщават, че общата стойност на направленията за изследвания през последните три месеца на годината е 20 млн. лв., а за прегледи в специализираната помощ – 25 млн. лв.