Вдигат цените на лекарствата, заплащани от НЗОК
Вдигат цените на лекарствата, заплащани от НЗОК / cнимкa: sxc.hu

Вдигат цените на лекарствата, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването. Това стана ясно след като заместник-министърът по здравеопазване проф. Мила Власковска обясни какви промени ще предложи ведомството в Закона за лекарствените продукти.

В момента цените на лекарства се образуват като се взима най-ниската цена, на която се предлагат в осем страни от ЕС. По думите на проф. Власковска това не е най-добрия метод за ценообразуване. „Към момента, както знаете, цените на лекарствата се образуват така както и на строителните материали. България да се реферира само със страни като определя цената с фиксиран курс на еврото. При преизчисляване на цената на лекарствените продукти да се приема средно аритметичната стойност от трите най-ниски, но не най-ниската цена", каза проф. Мила Власковска.

След като се приема средната, а не най-ниската цена на медикаментите, то това със сигурност ще доведе до повишаване на цените. От джоба си пациента ще трябва да плаща повече пари само за лекарства, които частично се заплащат от здравната каса.

Бюджетът на институцията за медикаменти през 2010 г. е намален с 20 млн. лева.