„Бензиностанциите използват момента да натрупат малко повече печалба”. Така вицепремиерът и финансов министър Асен Василев коментира цените на горивата пред NOVA.  

Той припомни, че има орган, който да ги контролира – Комисията за защита на конкуренцията. Запитан дали тя прави това, Василев каза: „Очевидно не”.

Решено: Отстъпка за гориво ще има за всички шофьори

„Провели сме няколко разговора с „Лукойл”, така че цената на едро да включва отстъпката, която е от разликата на руския петрол спрямо сорт Брент. И цената от последните месеци е равна”, коментира Василев. Именно тук била ролята на КЗК. „Радвам се, че парламентът започна процедура по смяна на Закона за защита на конкуренцията и по смяна на състава на комисията, за да влезе такава, която да си върши работата”, каза вицепремиерът.

На първо четене: Депутатите приеха да се намали мандатът на КЗК

Той обясни и как ще бъде давана отстъпката от 25 стотинки за гориво. Тя ще е за частни автомобили, регистрирани в България, или са на лизинг. Шофьорът трябва да покаже талона на автомобила на касата. В случая не било възможно да се дава отстъпката само на по-нуждаещите се хора.

Спред министъра на електронното управление Божидар Божанов, единият вариант за ползване на отстъпката за гориво е с фактура на физическо лице. По думите му, през следващата или по-следващата седмица ще има окончателно решение. Обмисляме технологични и организационни мерки. Нашето министерство само подпомага тази дейност, обсъждаме въпроса с Министерството на финансите.


Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

„Където можем, помагаме на уязвимите групи. Помощта за работещи родители с деца, при пенсионерите с по-ниски помощи. Където е технически възможно, помощта е таргетирана”, коментира Василев.


Запитан кога България ще се откаже от руския петрол, вицепремиерът обясни, че това ще стане, когато има техническа възможност в „Лукойл”. От компанията са казали, че това може да стане за 12 до 18 месеца.

„Или когато цяла Европа се откаже”, допълни Василев. Страната ни ясно е заявила, че иска да е сред изключенията, ако има такива страни. „Ясно сме заявили, че ако има изключения и ние не сме сред тях, ще наложим вето”, каза Асен Василев.

Относно информацията, че Германия и Италия са разрешили на компаниите си да откриват сметки в рубли за купуване на руски газ, Василев поясни, че тук важното е да не е държавата.

„Газът, с който е заместен руския газ, в момента е по-евтин”, каза Василев.

„Никога не е грешка да се откажеш от доставчик, който едностранно сменя условията”, заяви Василев.

Запитан дали страната ни е получила нови инструкции за плащанията, той каза, че доколкото знае не сме получавали нищо от „Газпром”. По информиран по въпроса бил енергийният министър.

Парното със сигурност ще поскъпне, каза министър Василев. Няма обаче да е 4 пъти по-скъпо. „10-15 до 20 процента”, каза финансовият министър.
Не вижда причина да се покачва цената на водата.

Запитан дали страната ни ще даде „зелена светлина” на Северна Македония за преговорите за членство в ЕС, Василев каза, че не е чул такива обсъждания.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите между България и Северна Македония

Няма да има увеличение на минималната работна заплата от юли. „Не е разумно два пъти в годината да се пипа. От догодина ще се изчислява по формула”, каза Асен Василев.

Необлагаем минимум няма да има. „Не е ясно какво ще се случи при инфлацията при храните през септември”, каза вицепремиерът. „Индия затвори пазара за износ на зърно, Украйна не може да изнася, Русия затвори пазара за износ на зърно. Цените на зърното се вдигнаха 4 пъти през март. Ние имаме достатъчно зърно, но цените ни зависят от световните пазари”, каза вицепремиерът.

Правителството работи за приемането ни в еврозоната до 2024 г.

„Не мисля, че ще има тази година предсрочни избори”, каза още Асен Василев.