/ БТА
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на конкуренцията със 141 гласа "за", 67 "против" и 1 "въздържал се" от "Продължаваме Промяната". В подкрепа на законопроекта гласуваха от управляващата коалиция и "Възраждане", а от ГЕРБ-СДС и ДПС се обявиха срещу измененията. 

С промените мандатът на членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се намалява от седем на пет години. Така мандатът се възстановява, какъвто е бил в периода 2010-2021 година. Предвижда се Комисията да се състои от председател, двама заместник-председатели и четирима членове. Със законопроекта се въвеждат и допълнителни гаранции за независимост и професионализъм по отношение на членовете на КЗК чрез повишаване на критериите за избор, като това включва изискване за придобита образователно-квалификационна степен „магистър“ и стаж по специалността от седем години.

Предвижда се в едномесечен срок от влизането в сила на измененията Народното събрание да избере нови членове на КЗК, а мандатът на заварените членове да се прекрати с встъпването в длъжност на новите. 

От опозицията обвиниха управляващите в желание да овладеят регулаторните органи и поискаха политически консенсус за избора на техните състави.

Според управляващите КЗК не е ефективна и независима и промените са връщане към нормалността. Дискусията по предложените промени продължи повече от два часа. 

В отрицателен вот Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че законопроектът е свързан с овладяването на определен регулаторен орган, както е станало с КЕВР. Той направи "обосновано предположение", че всичко се прави за определен човек, или в случая за двама, и ще има нов сблъсък в управляващата коалиция, както за БНБ  - "този път само че между неуспял кандидат за депутат на "Демократична България" и представител на юридическа кантора, кадровик на "Продължаваме Промяната".
БТА