Василев: Министерството не е инвестирало и инсталирало софтуер за шпиониране
Василев: Министерството не е инвестирало и инсталирало софтуер за шпиониране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Василев: Министерството не е инвестирало и инсталирало софтуер за шпиониране
65425
Василев: Министерството не е инвестирало и инсталирало софтуер за шпиониране
  • Василев: Министерството не е инвестирало и инсталирало софтуер за шпиониране

Министерството на държавната администрация и административната реформа не е инвестирало и не е инсталирало подобен софтуер, коментира за Дарик бившият министър на държавната администрация Николай Василев по повод твърденията в доклад на изследователи от университета в Торонто, според които програмата за шпиониране „Фин Спай" е била открита на сървъра на закритото вече министерство на държавната администрация.

„Попитах всички ключови служители на министерството, които би следвало да са информирани по такива въпроси и всички единодушно казаха, че за първи път чуват", каза Василев. Министерството никога не е инвестирало и инсталирало такъв софутер, категоричен е той, като допълни, че няма никаква друга информация. „Който иска да получи повече информация, трябва с помощта на Министерския съвет да провери къде се намира този сървър в момента и да направи съответното разследване. Ние не можем да помогнем с нищо по този въпрос", каза още Василев. Той допълни, че няма информация къде е попаднал сървърът след разформироването на министерството и насочи за отговор на въпроса към Министерския съвет и Министерство на финансите.

„Пак казвам, по наше време ние нямаме информация за такъв софтуер в периода 2005-2009 година ние някога да сме чували и да сме инсталирали подобен софтуер", каза той.