Варненски учени симулират потъването на “Хера”
Варненски учени симулират потъването на “Хера” / netinfo

Екип от учени от Института по хидро- и аеродинамика във Варна ще симулира потъването на кораба “Хера”.

Изследването е поръчано от Министерския съвет и има за цел да установи техническите обстоятелства около инцидента. Това съобщи директорът на института старши научен сътрудник инж. Костадин Йосифов.

Ще бъде направен компютърен модел на кораба, върху който ще бъдат проиграни различни ситуации. След това ще бъде построен физически модел на плавателния съд, с който в реални условия ще бъдат възпроизведени условията по потъване на “Хера”, посочи старши научен сътрудник Румен Кишев, ръководител на проекта.

Според досегашните наблюдения вероятна причина за потъването на “Хера” е авария в товарните помещения, заяви Кишев.

В момента се събира информация около инцидента. Основен проблем за точните резултати от изследването може да се окаже липсата на достатъчно информация за обстоятелствата около потъването, както и липсващата корабна документация на "Хера", каза още варненският учен. Той добави, че изпитанията ще продължат няколко месеца и ще струват около 100 000 лева.

Товарният кораб “Хера” е произведен преди 30 години в Япония. Той потъна преди три години край Босфора със 17 българи и двама украинци на борда.

Други новини от Варна