Варна приютява децата от Могилино
Варна приютява децата от Могилино / cнимкa: Sofia Photo Agency

Във Варна да бъде изграден дом за децата от Могилино, в който да бъдат приютени и всички варненски деца с умствени увреждания. Това предлага кметът на морската столица Кирил Йорданов. Предложението е било обсъдено с представители на УНИЦЕФ за България, с които община Варна вече е подписала Меморандум за бъдещо партньорство.

От световната организация са обещали да осигурят финансиране за изграждане и оборудване на детското селище. Варненската Община пък е готова да предостави безвъзмездно терен за изграждане на жилищата.

Специалисти от УНИЦЕФ вече са посетили и одобрили мястото. Става въпрос за няколко декара във варненския квартал “Владиславово”, посочи кметът Йорданов. В процес на уточняване са капацитетът и стойността на проекта, който е на фаза проектиране, уточни градоначалникът.

Домът за социални грижи за деца с физически и умствени недостатъци в русенското село Могилино придоби печална международна известност с филма „Изоставените деца на България“ на ББС. В края на миналата година социалният министър Емилия Масларова обяви, че до няколко месеца детският приют ще бъде закрит заради необходимостта от специализирана помощ за децата там.

Новини от Варна