Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Акционерното дружество "Слънчев бряг" е поело ангажимент за премахване на алкохолните турове в курорта. Това съобщи във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който участва в първото заседание на координационния център в крайморския град за сътрудничество и взаимодействие в областта на туризма.

По думите му има прекалено много нарушения и констатации, включително и от страна на полицията, които дават пълното право да бъдат прекратени тези "нелепи" договори, които дружеството сключва с туроператори.
 
Валери Симеонов се кани на дискотеките по морето: Сега ще видите кон боб яде ли

Симеонов посочи, че решението на УС на дружеството за прекратяването на алкохолните турове е трябвало да се вземе до днес, но все още няма информация дали то е взето.

В отговор на въпрос за "дивото" къмпингуване вицепремиерът посочи, че според него то трябва да се организира както в Гърция или Испания. Къмпингуването трябва да се извършва в определени къмпинги, където има ток, вода, плаща се такса и се почиства, каза Симеонов. Според него това може да се реши законодателно.

Чакаме над 5,5 млн. туристи по морето

Валери Симеонов каза още, че създадените координационни центрове във Варна и Бургас имат предназначение да извършват контрола върху процесите на туристическата дейност в трите области - Добрич, Варна и Бургас. Те ще се занимават с контрола върху спазването на законността във всички направления. В тях ще има представители на НАП, БАБХ, здравното министерство, МВР, пожарната. Проверките ще бъдат общи и ще се извършват координирано, обясни той.

Тези центрове ще имат ангажимент за контрола и на шума, защото това е един от най-тежките проблеми на летните курорти, каза още вицепремиерът.
 
Как държавата ще бори шума по черноморските курорти?

По думите му немалка част от ресторантьорите и хотелиерите си позволяват да привличат клиентела с прекалено мощни децибели, без да се съобразяват с изискванията на общинските наредби и нормалната нужда от почивка през нощта.

"Ще има глоби, ще има и затваряне на заведения", категоричен бе Симеонов.

Вицепремиерът не уточни, дали заведенията ще се затварят при първо нарушение или след като са получили предупреждение. Той информира, че най-фрапиращите нарушения за шума са във Варненска област, в района на Южния плаж. По думите му за този район има подадени най-много оплаквания.
БТА