В. Найденов: Нужен е мажоритарен вот, а не преференции - те са като стъкълцата за туземците
В. Найденов: Нужен е мажоритарен вот, а не преференции - те са като стъкълцата за туземците / снимка: БГНЕС, архив
В. Найденов: Нужен е мажоритарен вот, а не преференции - те са като стъкълцата за туземците
72879
В. Найденов: Нужен е мажоритарен вот, а не преференции - те са като стъкълцата за туземците
  • В. Найденов: Нужен е мажоритарен вот, а не преференции - те са като стъкълцата за туземците

Говоренето за предсрочни избори и политическата ситуация след евроизборите е потъване в игрите на партите - какво значение има кой на кого ще прехвърли топката на властта, след като ще продължи същата изземваща политика и изсмукване на ресурси от бедните към богатите и от България към чужбина. Това коментира в предаването на Дарик „Реактивно” журналистът Валери Найденов.

Според него по-същественото, за което трябва да мислят хората е как да имат повече власт. Истински мажоритарно гласуване за депутати е необходимо, а не преференции, категоричен е Валери Найденов.

„Смехотворно нещо, тази преференция е като стъкълца за туземците. Ти им даваш две стъкълца или едно герданче, те ти пълнят кораба с банани. Няма никаква разлика дали ще прехвърлиш номер 15 да бъде номер 1, след като е същата безсмислена група. Това е шоу, някакво забавно риалити. Много малка сметчица - 5% е нужно, за да получиш преференцията от вота, а 6% приблизително е нужно, за да изпратиш евродепутат. 5% от 6% е една 3000-на. Тази 3000-на от националния вот може да реши кой ще е евродепутат”, коментира Найденов.

„Ние не можем да разберем, че трябва да си избираме всички представители с 51%. 51 на сто - това е легитимност, една 3000-на не е нищо. Нищо не дават преференциите на никого. Проблемът е, че се гласува с партийни листи. Това е огромният проблем и на Европа - тази отровна избирателна система е измислена в края на по-миналия век и в началото на миналия. Тя предизвика всички тези драми. Защото тя хем включва масите ужким във властта, хем реално не ги включва във властта”, заяви още той.

По думите му правилно е: „мажоритарна избирателна система в два тура, както си избираме кметовете, така да си избираме и депутатите”. „Преференцията е наноелемент, една 3000-на, това ли е мажоритарно”, запита още журналистът.