В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството
В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството / снимка: БГНЕС, архив
В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството
68664
В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството
  • В Търговище спасиха три деца от извеждане от семейството

Спешно заседание на Консултативния съвет по деинституализация свика зам. областният управител на Търговище Хабибе Рамаданова за предприемане на незабавни мерки за поставени в риск бебе и сестричката му. Момченцето, което е на 9 месеца, тежи едва 4 кг заради хронично недохранване и липса на адекватни грижи. Детето е трето в семейството. Най-голямото - момиче, е на близо 7 години и за него се грижи дядото. Средното, което е на година и 9 месеца, също е недохранено и изостава в развитието си.

Сигналът за децата е подаден от организацията „Надежда и домове за децата - България” след няколко месеца усилия от тяхна страна за полагане на грижи за бебето в семейна среда.

В заседанието на Съвета взеха участие представители на Регионалната и Общинска дирекции „Социално подпомагане”, общинската администрация, Регионалната здравна инспекция, Комплекса за социални услуги, координатори на социални проекти, лекари и други.

Представител на социалните служби докладва случая с трите деца на 25-годишната майка, която няма капацитет за отглеждането на малчуганите. Въпреки ниския социален статус на семейството и риска за най-малкото дете, майката и бащата са отказали настаняване в звено „Майка и бебе”.

Екипи от Центъра за обществена подкрепа и социален работник са извършили над 20 посещения в дома на семейството, за да проследят как се отглеждат децата. Бебето е било под особен надзор на лекари от местната болница, където два пъти е постъпвало за лечение. Координатор от „Надежда и домове за децата - България” редовно е доставял на семейството: адаптирано мляко, памперси, дрехи, лекарства. Закупена е детска количка, която родителите използвали, за да изхвърлят с нея боклука до контейнера за смет. Осигурени са им били още: люлка, обувки, играчки за децата. На семейството са предоставени строителни материали, за да се ремонтира домът им. Всички грижи са осигурявани с цел стабилизиране на финансовото и материално положение на семейството, за да може да гледа децата си и да не се налагат други мерки, като настаняване в приемно семейство.

В края на ноември т.г. социалните работни са открили двете по-малки деца оставени без надзор, като момиченцето е било само по потник и босо е газело в калта пред дома си. Бебето пък било оставено само в къщата мръсно и хленчещо. По пода на стаята се търкаляли дъски с пирони, лекарства и други опасни предмети. Съседи повикали майката, която настояла социалните работници повече да не идват в дома й. Това наложило социалните работници незабавно да свикат екипна среща и е поискано събирането на Консултативния съвет, който да вземе мерки по кризисния случай.

На заседанието в Областната управа по спешност бяха поканени началникът на Районното управление на полицията Николай Ненков и инспектор Миглена Димова, които оказаха съдействие за решаване на проблема. По искане на Областната управа със случая се ангажира и представител на местната общност, който проведе разговори с родителите за нуждата от незабавно настаняване на децата в „Звено майка и бебе” в Комплекса за социални услуги.

Със съдействието на полицията Рамаданова и социалните работници проведоха допълнителни разговори с бащата и дядото в семейството, за да ги убедят да приемат помощ. Бяха организирани изследвания на двете по-малки деца, които в понеделник бяха приети в Комплекса заедно с майка им.

Целта е децата да бъдат стабилизирани физически и да се навакса изоставането в развитието им. Паралелно с това майката ще бъде обучена как сама да отглежда децата без да поставя здравето и живота им в риск. С предприетите мерки малчуганите ще останат в семейната среда и няма да се наложи настаняването им в приемни семейства.