В прокуратурата нямало документи по Савойския скандал
В прокуратурата нямало документи по Савойския скандал / netinfo

Все още не са дошли документите по Савойската афера в прокуратурата. Това заяви Бойко Найденов, говорител на Върховна касационна прокуратура, в „Седмицата” на Дарик радио.

През седмицата вътрешният министър Румен Петков заяви, че в МВР документите са дошли чрез Външно и дори са в прокуратурата.

Има някакво недоразумение, убеден е Найденов. Според него в МВР са получили документи вероятно от други източници – полицейски канали, които няма да имат стойност в съда.

Питате ме защо не ползваме официално тези материали, които може да са дошли в МВР. Ако погледнете във вестниците, на три вестника – три различни интерпретации имаше на едни и същи думи, които са казани според италианските медии, обясни говорителят. Сами разбирате, че ние не можем да се опрем на нещо, което може да има различни тълкувания, смята той.

Ние очакваме от италианската прокуратура „Антимафия” заверени копия, но те още не са пристигнали, каза още Найденов. Те трябва да дойдат директно в прокуратурата със самолет или през Външно министерство. По думите му прокурорите ни, който работят по случая, са готови да заминат за Италия.

От Рим не са поискали български документи по случая, но Найденов декларира, че ще бъдат изпратени, ако има такова запитване.

Той не каза дали е разпитван бившия премиер Симеон Сакскобургготски за педиатричната болница.

Няма да се скрие нищо по случая, заяви още говорителят на ВКП.

По повод петимата прокурори, които проверяват действията на прокуратурата след Никола Филчев, Найденов заяви, че има доверие на всички колеги, но когато някой направи нещо, което не е много коректно, той ще го оповести.

Аз изхождам от позицията, че всеки от нас си върши работата законосъобразно. Ако някой знае отговорите, няма да се налага проверка, обясни той. Мога да кажа, че в огромно мнозинство преписките са образувани по надлежен ред и ние сме се самосезирали в медиите или по жалбите на гражданите сме се произнасяли По-скоро въпросът е за този малък процент, които може би не са движени по законовия ред, каза още Бойко Найденов.