Граждански организации се обърнаха с писмо към президента Румен Радев, с което настояват служебното правителство да предприеме мерки за защита правата на децата в условията на пандемия. В писмото организациите призовават в задачите на служебния кабинет изрично да бъде вписано задължение за прилагане на политики за овладяване на епидемията от COVID-19, които да осигуряват максимално присъствено образование и да гарантират подкрепа на всяко дете. Това съобщиха организациите фондация "Трайна образователна национална инициатива", неформална група "Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование", гражданско обединение "Да запазим училището като средище за децата", Национална мрежа на децата, асоциация "Родители" и Български хелзинкски комитет.

Бум на заразени в детски градини и училища в Хасковско

"Две поредни непълноценни учебни години нанесоха огромни щети върху образованието, развитието и благосъстоянието на децата у нас. През последната година чухме стотици пъти, че "децата са приоритет", написахме десетки писма и предложения, участвахме в редица срещи с институции, получихме не едно обещание. Но днес, на прага на новата учебна година, децата в страната са изправени пред реалната перспектива да прекарат трета поредна учебна година в домовете си, пред устройствата.

Родителите са оставени сами в борбата за преодоляване на натрупаните образователни дефицити, компенсиране на психологическите и социалните трудности, които децата им срещат, осигуряване на адекватна грижа, включително финансова. Учителите нямат яснота как ще протече учебната година, обвързани са с неадаптираните към кризисните условия учебни планове, много от тях споделят за занижена мотивация и риск от професионално прегаряне. Лично назначеният от Вас министър на образованието алармира, че продължителният престой в обучение от разстояние в електронна среда е бил катастрофален за много деца, но не се виждат междуинституционален диалог и усилия за адресиране на тази катастрофа", заявяват в писмото гражданските организации.
БТА