В Пазарджик задържаха изнудвачи, за заем от 200 лв. поискали 20 000
В Пазарджик задържаха изнудвачи, за заем от 200 лв. поискали 20 000 / снимка: БГНЕС, архив

Двама мъже са задържани за изнудване в Пазарджик, съобщават от полицията. Местен жител се е оплакал, че през януари поискал 200 лева назаем от свой познат с уговорката да ги върне до края на месеца.

След като не успял да се издължи навреме, заемодателят го принудил да подпише запис на заповед, с която се задължава с 2400 лева. Въпреки издължаването на част от сумата, заемът ставал все по-голям заради лихвите, които били начислявани.

По данни на потърпевшия заплахите не спирали, като заканите били за саморазправа и физическо насилие, които били отправени и от приятел на заемодателя.

Само за осем месеца заемът от 200 лева станал на 21 000 лева, заради начислените лихви.

В хода на проведеното разследване информацията на потърпевшия била потвърдена. Задържан е 37-годишният извършител, който е криминално проявен и регистриран за документни измами, както и неговия 40-годишен приятел.

С постановление на Районната прокуратура срокът за задържане на двамата е удължен на 72 часа. Предстои да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Работата по документиране на случая продължава.