Президентът Румен Радев пристигна на посещение във Ватикана и Италианската република. 

Днес държавният глава ще участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право (EPLO), както и в представянето на изложбата „Атон в рисунки и фотографии“ в Папския Латерански университет в италианската столица.
 
На 23 май президентът и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.
 
По-късно в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, държавният глава ще присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний. Президентът ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, информира прессекретариатът.
 
В рамките на визитата се предвижда президентът Румен Радев да отдаде почит пред паметниците на Иван Вазов и капитан Петко Войвода в Рим.
 
В българската делегация за посещението в Рим и Ватикана са представители на Българската православна църква, на Католическото вероизповедание в България, представители на държавни институции и общественици. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Всяка година официална българска делегация посещава Италия и Ватикана за традиционните тържества по повод 24 май, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА. На традиционната аудиенция при главата на Римокатолическата църква се отбелязва ролята на България за съхраняването и развитието на делото на светите братя Кирил и Методий, обявени на 31 декември 1980 г. от Светия престол за съпокровители на Европа заедно със св. Бенедикт Нурсийски. 
Първото честване на 24 май от българска делегация с поклонение при гроба на св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим и аудиенция при папата във Ватикана е през 1968 г. по време на понтификата на папа Павел VI (1963-1978). Новата политика на Светия престол спрямо православните църкви, формулирана на Втория ватикански събор (11 октомври 1962-8 декември 1965) правят възможно да се постави начало на традицията българска делегация да посещава Ватикана на 24 май.

До 1976 г. поднасянето на венци на гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ е възлагано на сътрудници на българското посолство. От 1977 г. тръгват специални делегации - първата е начело с езиковеда акад. Владимир Георгиев, следват все имена на академици - от Петър Динеков и Георги Близнаков до Николай Тодоров и Благовест Сендов. От 1990 г. делегациите се водят от министри и политици, като нивото все повече се издига - през 1997 г. там е вицепрезидентът на България Тодор Кавалджиев. 

От 2003 г. представителите на българските институции посещават Рим на ротационен принцип. Българските делегации за 24 май се водят един път от президента, един път от министър-председателя, един път от председателя на Народното събрание. Годината, в която българска делегация не посещава Рим и Ватикана, е 2020 г. Посещението на президента Румен Радев е отложено поради ситуацията в Италия, породена от КОВИД-19, сочи още справка на отдел "Справочна" на БТА.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Николай Трифонов/БТА