/ БГНЕС
Общо 6600 секции от 6899 изборни секции, които попадат в изискванията за осигуряване на видеоизлъчване, са предавали на живо броенето на бюлетините в нощта на втория тур на местните избори. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. 

За всяка секция е използвано устройството от първия тур, а за секциите с установени от секционните избирателни комисии проблеми, „Информационно обслужване“ АД е предоставяло нови устройства.

Така излъчването на живо е било осъществено в над 95% от изборните секции. Подобен висок резултат бе постигнат и на първия тур на изборите, когато в реално време излъчваха 11 103 от общо 11 654 секции, или над 95%, уточняват от министерството. 

Времетраенето на излъчване възлиза на 208 дни. Почти 90 000 са посещенията за периода 5 – 6 ноември, а средното време за преглед е около 11 минути. По време на първия тур средностатистическото време за преглед бе 13 минути. 

След пристигане на всички технически устройства за видеозаснемане в Централната избирателна комисия (ЦИК) записите ще бъдат свалени и публикувани на портала evideo.bg, съгласно изискванията на Изборния кодекс. 

Колцентърът към Министерството на електронното управление е обработил 36 обаждания в периода от 20:00 ч. на 5 ноември до 8:00 часа на следващия ден. 

Преди изборите експерти към ЦИК извършиха довереното изграждане на софтуера, който се инсталира на машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември. Изграждането се извърши в контролирана среда, предоставена от Министерството на електронното управление.
Иван Лазаров/БТА