В МВР няма нормативен хаос и проблеми с комуникацията, смята зам.-министър Ципов
В МВР няма нормативен хаос и проблеми с комуникацията, смята зам.-министър Ципов / снимка: БГНЕС, архив
В МВР няма нормативен хаос и проблеми с комуникацията, смята зам.-министър Ципов
80463
В МВР няма нормативен хаос и проблеми с комуникацията, смята зам.-министър Ципов
  • В МВР няма нормативен хаос и проблеми с комуникацията, смята зам.-министър Ципов

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов изрази своето мнение пред Дарик, че според него в МВР няма нормативен хаос, а още по-малко проблем с комуникацията. По време на вчерашните протести, полицаи и пожарникари поискаха няколко оставки, сред които и тази на Ципов.

Според него настоящото ръководство на МВР прави всичко възможно, но се съобразява и с рамките на приетия държавен бюджет. Ципов категорично отрече и информацията, че се правят опити за закриване на спасителната дейност в пожарната.

Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели (СНИМКИ)

По повод исканията за полицаите за оставки, една от които е неговата, зам.-министър Ципов каза: „Всеки има право да изрази своята позиция и да прецени начина, по който трябва да го направи. Не смятам лично, че е налице нормативен хаос в министерството". Запитан дали проблемът не е в недобър диалог със синдикатите - не са си обяснили едни на други как стоят нещата, той каза, че не мисли, че е налице хаос или пък още повече, че има проблем в социалния диалог.

Цветанов: Натрупвани от две години проблеми в МВР излизат на дневен ред

„Откакто настоящото правителство встъпи в своите функции, винаги сме се срещали с представители на всички синдикати. Правим всичко необходимо и възможно, което обаче е в рамките на приетия държавен бюджет. Предприехме инициатива за назначаване на 200 гранични полицаи в двете регионални дирекции, свързани с охраната на турската граница и се надявам в рамките на няколко седмици да приключат тези конкурси и надяваме се и до края на годината поне на териториите на областите Хасково и Ямбол да бъде завършено или поне да е на финален етап завършването на възпрепятстващото съоръжение", каза Ципов. Той посочи, че синдикатите са били запознати с всички тези действия от страна на министерството.

По друг проблем, за който синдикатите заговориха - наредбата за противопожарната дейност и опитите да се закрие според тях спасителната дейност, зам.-министърът заяви категорично, че няма опити за закриване на тази дейност. Идеята е да бъде направено преструктуриране, което да завърши дългия процес, започнал в края на 2010 година след обединяването на двете дирекции - „Гражданска защита" и „Пожарна безопасност". Досегашните 28 служби, в които се осъществяваше спасителна дейност, ще бъдат окрупнени в осем такива служби, обясни той.

Бъчварова и полицейските синдикати не се разбраха

На въпрос дали смята, че някой стои зад протестите, Ципов отговори: „Аз не искам да коментирам този въпрос. Според мен думите на министър Бъчварова бяха изтълкувани погрешно. В крайна сметка всички сме тук в един диалог, за който отново искам да заявя: ние сме сигурни, че трябва да бъде воден".

Той увери, че политическото ръководство на МВР прави всичко необходимо и всичко възможно.

Вече три дни полицаите протестират срещу предложени промени за пенсионирането в сектора, както и заради условията им на работа.