Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели (СНИМКИ)
Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели
80460
Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели
  • Три оставки поискаха полицаи, пожарникари и надзиратели

Хиляди служители от сектор „Сигурност” излязоха на протест в столицата. Униформените поискаха оставките на вътрешния министър, на ресорния заместник-министър по нормативните въпроси и на директора на пожарната.

Причините: липсата на нормален диалог с ръководството на ведомството, структурните промени, които се правят без знанието на синдикатите, както и продължаващата повече от година операция по охрана на границата с Турция.

За да подкрепят колегите си в столицата пристигнаха и представители на полицейските синдикати в Румъния.

Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София

Въпреки вчерашния опит на двамата министри Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин да преговорят със синдикатите, те изпълниха заканата си и за втори пореден ден излязоха на улицата. Протестът беше в пъти по-мащабен от вчерашния, тъй като в столицата пристигнаха униформени от цялата страна.

След не повече от половин час обсъждане на проблемите, станали причина за масовото недоволство в силовото ведомство, в градинката на храма „Св. Седмочисленици”, до сградата на МВР, се чуха първите скандирания „Оставка”.

Основно критиките към силовия министър Румяна Бъчварова бяха провокирани от вчерашното й изказване, че зад протестите на полицаите стои някой и, че демонстрациите са с цел „показване на мускули пред новото ръководство на МВР”. За това, че не е изяснил закрива ли се спасителната дейност в пожарната и не е издал наредба за минималния числен състав на пожарникарските екипи, според синдикатите, пръв трябва да се раздели с поста си дългогодишният директор на ГДПБЗН Николай Николов.

„Аз не знам дали в МВР все още работят спасители. Ние отдавна апелираме за яснота по въпроса професията „Спасител” ще остане ли да съществува в България, няма ли. И ако остане в какъв обем. Тази дирекция има директор, и ако той наистина държеше на служителите си, при липсата на такава наредба досега той трябваше да си е подал оставката”, обърна се пред протестиращите Валентин Попов от СФСМВР.

„Заради нормативния хаос” в МВР протестиращите поискаха оставката и на заместник-министър Красимир Ципов.

„При нас има едно огромно струпване на подзаконови актове, някои от тях си противоречат. В същото време на министър Бъчварова се поднасят за подпис и тя подписва нелепи документи, като тази последна наредба за разпределението и отчитането на работното време”, коментира Попов.

Бъчварова и полицейските синдикати не се разбраха

Шествието премина под звуците на десетки гайди и полицейски сирени. Протестът приключи в Борисовата градина, където се изигра финален мач от ежегодния турнир за набиране на средства за децата на загинали полицаи. Предвижда се демонстрациите да продължат до края на другата седмица.

Три оставки поискаха полицаи пожарникари и надзиратели (СНИМКИ)
netinfo

Вчера, при опит да бъде отменен протеста, синдикатите бяха поканени на среща с двамата министри Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин. Въпреки че в последните седмици се постигна известно сближаване на позициите около пенсионната реформа, въпросът с 3-годишния гратисен период, за който настояват профсъюзите, остана нерешен. Конфликтът с вътрешният министър пък се задълбочи допълнително. От една страна униформените се оплакаха, че не са получили никакви конкретни отговори на зададените въпроси, главно свързани с продължаващата повече от година операция по охрана на границата с Турция.

От друга страна Румяна Бъчварова изрази съмнение, че зад протестите на полицейските синдикати има друг мотив освен проблемите в сектора и заяви, че те се опитват да я плашат с мускули.