Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София (СНИМКИ)
Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София
80455
Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София
  • Полицаи, пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София

Полицаи, пожарникари, надзиратели излязоха на протест. Протестът е подкрепен и от военнослужещи, които обаче нямат физическа възможност да се включат в недоволството на колегите им.

Служителите в сектора за сигурност се събраха в 17.00 ч. в градинката на храма "Св. Седмочисленици" в София - непосредствено до сградата на МВР.

В 18.00 часа потегли протестно шествие до Народното събрание.

За протестните действия се заговори преди месец, когато беше представена пенсионната реформа, тогава униформените обявиха, че не са съгласни с някои от предлаганите от социалния министър промени в условията за пенсиониране.

Това е само една от причините за недоволството на униформените. Основно полицаите негодуват срещу условията на работа и на комуникациите в самото МВР.

Проблемите, които те изтъкват, са свързани с условията на труд, предстоящите структурни промени, както и ниското ниво на социален диалог.

На първо място е продължаващата повече от година специализираната полицейска операция на границата с Турция. Настояват МВР да приеме комплекс от мерки за решаване на проблема и за прекратяване на командировките на полицаите от вътрешността на страната в най-кратки срокове.

Полицаи пожарникари и надзиратели излязоха на протест в София (СНИМКИ)
netinfo

Проблемът с полагането на извънредния труд също е изтъкван като друга причина за протестите.

Протестното шествие потегли от МВР, премина през Министерството на финансите, тъй като част от проблемите им са свързани с бюджета, който е определен за тази година, след това протестиращите преминаха по жълтите павета и се спряха пред сградата на парламента, след което отново се отправиха към сградата на МВР.

По думите им протестите ще продължат до края на другата седмица - всяка вечер. В събота или неделя ще бъде изграден и палатков лагер пред сградата на парламента, в който полицаите символично ще дават дори и нощни дежурства.