В дневния ред на НС през седмицата е изключването на Стоянов от Комисията
В дневния ред на НС през седмицата е изключването на Стоянов от Комисията / netinfo

Председателският съвет на Народното събрание е възложил на работна група от представители на парламентарни групи в кратък срок да изготви предложение за решение на българския парламент по казуса Димитър Стоянов.

В началото на днешното пленарно заседание председателят на парламента Георги Пирински съобщи, че Народното събрание е длъжно еднозначно да изрази категорично становище във връзка с постъпката на Димитър Стоянов спрямо унгарския депутат от ромски произход Ливия Ярока.

Пирински припомни решението на Комисията по парламентарна етика, която осъди поведението на депутата от „Атака” и предложи НС да преразгледа решението си за евронаблюдатели на България в Европейския парламент. Георги Пирински отбеляза и решението на правната дирекция на НС, според която отзоваването на Стоянов от Страсбург не може да се случи.

В дневния ред за работа на депутатите през тази седмица е изключването на Димитър Стоянов от постоянната Комисия по евроинтеграция на българския парламент. Очаква се работната група да изготви декларация на 40-то Народно събрание по казуса „Стоянов”, научи „Дарик”, която декларация да влезе за разглеждане в пленарна зала днес или утре.

Междувременно депутатите започнаха работа с обсъждане на промени в Закона за ордените и медалите.