В детските градини не е предвидено меню за децата с хранителни алергии
В детските градини не е предвидено меню за децата с хранителни алергии / снимка: Sofia Photo Agency, архив
В детските градини не е предвидено меню за децата с хранителни алергии
44920
В детските градини не е предвидено меню за децата с хранителни алергии
  • В детските градини не е предвидено меню за децата с хранителни алергии

В наредбата за здравословното хранене на децата в детските градини не е предвидено как да се готви за малчугани с алергии. Затова родителите и готвачите в детските градини решават с какво да хранят тези деца.

От две седмици експерти от здравните инспекции проверяват дали изискванията за здравословно хранене в детските градини се спазват.

Менюто в детските градини трябва да е изложено на видно за родителите място. Това е едно от новите правила, заложени в наредбата за здравословно хранене.

Директорът на столичната детска градина "Алиса" Вела Горова обяснява, че в склада се съхраняват част от стари храни, на чиито етикети не е описано съдържанието на сол или в които съдържанието на захар превишава допустимите в новата наредба изисквания.

Въпреки че не е задължително храните да са по Български държавен стандарт, Горова обяснява, че децата се хранят само с такива продукти. Тя обясни, че още с излизането на продуктите "Стара планина", градината автоматично е въвела използването им в кухнята. Директорът уточни, че финансово успяват да се справят с по-високата цена на продуктите по БДС. Един храноден в "Алиса" излиза между 1,50 лв. - 2,75 лв.

Здравните власти не са предвидили как да се хранят децата с алергии, посочи Вела Горова и уточни в градината има деца с проблеми с храненето, но ситуацията се решавала в движение, защото този въпрос никъде не е регламентиран.