Два процента от децата на възраст между 6 и 9 г. пушат традиционни цигари, а три процента използват електронни цигари. Това показват предварителните данни от онлайн анкета на Медицински университет – Пловдив и Фондация "Грижа за здравето".

България е на първо място по тютюнопушене в ЕС

В нея участват около 700 души, от които около 300 са деца до 18-годишна възраст. Данните показват, че в 77% от семействата на малките деца поне единият родител пуши.

Децата пушат, „защото е готино“, а 65% от запитаните отговарят, че пушат електронни цигари заради аромата или вкуса им. Първият опит за пушене сред 10% от децата е бил на възраст 6-12 г., обяви д-р Пламена Стоименова от висшето училище.

Младите хора, на възраст 19-25 г., пушат основно традиционни цигари. В тази възрастова група 23% пушат вейпове, а други 23% - нагреваеми изделия. Във възрастовата група 16-19 г. 27% пушат традиционни цигари, но се повишава процентът на пушещите вейпове - 30%, посочи още Стоименова. На въпрос дали родителите им пушат, много голям процент от децата на възраст 13-15 г. казват, че поне единият родител пуши.

Колко опасни са вейповете

България е на първо място в Европа по пушещи деца на възраст 13-15 години, каза Нела Вампорова, член на офиса на Световната здравна организация в България. Резултати от изследване от 2023 г., фокусирано върху деца на възраст 13-15 г., показват, че България е на първо място в Европа по пушещи деца, включително и на електронни цигари, добави тя. По думите ѝ 62,7% от децата споделят, че често са били в затворени обществени места, в които се е пушило. На пасивно пушене вкъщи са били изложени 54,7% от децата. Тези данни изискват обединени и неотложни мерки, допълни тя.

МВР започна проверки за тютюнопушенето сред ученици в Бургас

Колкото и да намалява броят на пушачите, България винаги „води“ с 10%, каза Анина Чилова от Националния център по обществено здраве и анализи. България дължи на децата системно здравно образование, а не темата да се разисква рядко в часовете по биология и здравно образование, "които са най-скучните", допълни тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Десислава Пеева/БТА