В присъствието на президентите на България и на Азербайджан - Румен Радев и Илхам Алиев, в София бе подписан меморандум по инициативата Solidarity Ring за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз. 

БТА

Под документа подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

БТА

Меморандумът цели постигане на разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България ("Булгартрансгаз"), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR). Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

БТА

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. Във водената от него официална делегация в София са включени представители на правителството на Азербайджан.

След днешната церемония по подписване на меморандума предстои двамата президенти да открият официално офис на SOCAR в София. 

„В голяма степен успехът на днешното постижение се дължи на факта, че между България и Азербайджан има успешно дългосрочно, стратегическо партньорство, развивайки се на един нов етап, особено в енергетиката“. Това заяви президентът Румен Радев.

Войната в Украйна ни подтикна да търсим нови измерения на понятията добросъседство, взаимопомощ и солидарност. Подтикна ни да търсим съвсем нови ефективни решения, нови маршрути и нови начини на доставки, за да може да прекроим из основи международната логистическа карта. Тази инициатива е пример в това направление“, коментира още държавният глава. 

"С подписването на меморандума днес ще има по-голяма сигурност и доставки на газ до много повече страни в Европа". Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Алиев определи подписването на меморандума днес като „една много навременна стъпка“.

"Енергийна сигурност никога не може да бъде постигната в една държава. Сигурността трябва да бъде постигната в региона и в цяла Европа, а България активно работи за това". Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който участва в церемонията по подписването.

Глобалните предизвикателства, пред които сме изправени последните месеци, изискват глобални усилия. Няма значение колко е мощна икономиката на една държава или нейното географско положение, ако искаме да постигнем сигурност, трябва да работим за сигурност на енергийните доставки и зелен преход“, каза министър Христов. 

Той определи подписания меморандум като „сериозна стъпка за подобряване на енергийната сигурност“. 

„Показахме, че съвместно държавите от региона може да посрещнем предизвикателствата и да се справим“, каза още българският енергиен министър. 

"Днес сме свидетели на създаването на нов път на природен газ, доставян от Азербайджан до Европа". Това каза министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов след подписването на меморандума.

Шахбазов определи подписването му като огромна стъпка за реализиране на новата инициатива, която ще създаде нови пазари на газ от Азербайджан, а страната "да се установи като надежден партньор“. 

"Това ще е началото на новото сътрудничество между ЕС и Азербайджан", изтъкна той. 

"Подписването на меморандума за разбирателство представлява ясен политически сигнал за осигуряването на коридор на доставки от Азербайджан". Това каза министърът на икономиката на Словакия Карел Хирман след подписването на документа. 

Министърът на икономиката на Словакия посочи, че това ще помогне за диверсификацията на доставките на газ. 

Припомняме, че отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България.

Иван Лазаров, БТА/БГНЕС